Alba Iulia | IPS Irineu a spus de Ziua Naţională a României: Dumnezeu ne-a plămădit ca popor creştin trimiţându-l pe pământul Daciei pe Sfântul Apostol Andrei

IPS Irineu

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Arhiepiscopul Alba Iuliei le-a vorbit românilor prezenţi în Cetatea Unirii despre pronia divină care l-a trimis pe Apostolul Andrei să ne aducă cuvântul Evangheliei, dar şi despre drumul greu pe care neamul nostru l-a parcurs ca să ajungă la înfăptuirea României Mari.

Sufletul neamului nostru a fost prigonit, prins şi judecat la moarte pe cruce. Drumul crucii spre Golgota a fost greu, iar răstignirea noastră între tâlhari a fost chinuitoare şi ruşinoasă. Acest suflet a fost îngropat în bezna temniţelor umede. Dar, cu toate acestea, puterile neamului românesc n-au putut fi zdrobite pentru totdeauna, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa, potrivit Radio Reintregirea.

IPS Irineu a evidenţiat că, după secole, a fost risipită minciuna şi nelegiuirea şi a înviat dreptatea şi libertatea.

S-a cutremurat pământul românesc al Transilvaniei, catapeteasma împărăţiilor a crăpat, porţile iadului s-au zdrobit, sufletul neamului a înviat în strălucire dumnezeiască, iar păzitorii temniţelor au orbit de puterea luminii. Aceasta s-a petrecut la 1 decembrie 1918, ziua biruinţei noastre veşnice, înfăptuirea României Mari, a spus IPS Irineu.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri, după care a oficiat slujba de Te-Deum pe esplanada din fața acestui edificiu eclesial – simbol al neamului nostru românesc.

Numeroși credincioși din toate colțurile țării și de peste granițele acesteia au luat parte la sfintele slujbe, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate de-a lungul timpului asupra poporului român.

La final, Ierarhul a transmis că se cuvine să fim recunoscători Bunului Dumnezeu deoarece suntem singurii care, de două mii de ani, nu ne-am clintit şi toţi vecinii noştri ne-au găsit în aceste ţinuturi; suntem singurii care nu ne-am inventat şi n-am împrumutat credinţa, ci Dumnezeu ne-a plămădit ca popor creştin, trimiţându-l pe pământul Daciei pe Sfântul Apostol Andrei.


Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România.

Comentarii Facebook


Știri recente