Al VIII-lea Simpozion Internațional „Religie, știință și mediu”

În Memphis, Tennessee (SUA), s-a desfășurat până pe 25 octombrie 2009 cel de-al VIII-lea Simpozion Internațional „Religie, știință și mediu”, intitulat, anul acesta, „Restaurarea echilibrului: Fluviul Mississippi”, relatează rsesymposia.org, citat de cotidianul „Ziarul Lumina”.

Prezent la eveniment, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a menționat că „acest simpozion este atât istoric, cât și unic. Fluviul Mississippi cuprinde un microcosmos al planetei noastre. În apele sale, putem recunoaște multe dintre problemele lumii ecologice. […] Am extins dominația noastră asupra naturii, până în punctul în care limitele absolute necesare supraviețuirii noastre sunt aproape atinse. Am pierdut jumătate din pădurile mari ale lumii, în urma cererii mari de materie lemnoasă și a convertirii în teren agricol, fără să gândim că acești bureți gigant, umezi, sunt responsabili de livrarea unei mari cantități de apă proaspătă. Irigațiile în agricultură presupun 70% din cererea mondială de apă, și – aproape inimaginabil – unele dintre cele mai mari râuri din lume sunt atât de slăbite de influența omului încât nu mai ajung să se verse în mare; până și cele rămase au deversate în apele lor îngrășăminte chimice, ierbicide, insecticide și deșeuri colectate de-a lungul cursului lor”, a subliniat Patriarhul Ecumenic.

În loc de a trăi în câștig, noi consumăm tot capitalul de mediu și distrugem resursele sale, care nu vor mai exista nici ele de mâine, a continuat Sanctitatea Sa. Ne confruntăm cu dilema problemelor create de ființa umană. Luptând de secole pentru a scăpa de sub tirania foamei, a bolilor, și dorindu-ne progresele tehnologice din ultima jumătate de secol, ne-am creat singuri iluzia că am deține controlul asupra destinului nostru, ca niciodată până acum.

Am spart codul ADN, putem crea viața în eprubete, putem modifica genetic culturi, putem trimite oameni pe Lună – dar ne-am pierdut echilibrul, pe plan extern, cât și în interior.

„În căutarea acestui echilibru între noi și mediu, avem nevoie să descoperim echilibrul în noi înșine, să reevaluăm valorile noastre și ceea ce este cu adevărat valoros. Să ne amintim cine suntem noi, că toți avem rolul nostru în acest joc și astfel responsabilitatea noastră e sfântă față de viitor. Să ne amintim că responsabilitatea aceasta a noastră crește odată cu privilegiile noastre, iar noi să devenim cu atât mai responsabili cu cât suntem situați ierarhic mai sus, în funcții de conducere. De succesele noastre sau de eșecurile personale sau colective depind viețile a miliarde de oameni. Deciziile noastre, personale și colective, determină viitorul planetei. După cum vedem și în cazul acestui fluviu, să explorăm provocările cu care se confruntă comunitățile locale, să căutăm soluții din perspectiva credinței, conștienți că toți suntem în aceeași barcă fragilă a vieții – că trăim momente definite din istorie și că trebuie să trăim împreună în adevăr și iubire, în speranță și, mai presus de toate, într-un mediu de responsabilitate”, a subliniat Patriarhul Bartolomeu.

Prima ediție a Simpozionului Internațional „Religie, știință și mediu” s-a desfășurat în 1995, toate întâlnirile având ca scop studierea destinului apelor lumii care ocupă 70% din suprafața globului. Întrunirile aduc împreună oameni de știință, specialiști în protecția mediului, reprezentanți ai principalelor religii mondiale, toți dorind să stabilească o etică a mișcării de protejare a mediului ambiant.

Comentarii Facebook


Știri recente