Ajutorul Sfântului Nectarie pentru românii din Tours

După 1990 pe Valea Loirei s-au așezat câteva familii de români. În timp, numărul acestora a crescut, astfel încât, la început de secol XXI, la Tours s-a format o parohie ortodoxă românească, care să deservească nevoile duhovnicești ale credincioșilor români de aici. Și care să fie sfântul protector mai potrivit decât Sfântul Calinic de la Cernica, cel care astfel le va aminti credincioșilor de aici permanent de țară, dar și Sfântul Nectarie, atât de îndrăgit în întreaga oikumenă ortodoxă. Pentru a se arăta faptul că românii ortodocși sunt bine integrați în noua țară și își asumă o parte din valorile acestor locuri, parohia a adoptat ca protector și pe Sfântul Martin de Tours, care se bucură de o mare venerare în toată Europa.

După cum informează „Ziarul Lumina”, parohia de la Tours s-a înființat la cererea credincioșilor ortodocși români de aici, care într-o primă fază frecventau parohia rusească din localitate, chiar cu neajunsul de a nu fi înțeles limba, dar măcar inițiați fiind în cele ale Bisericii, se regăseau și în cadrul acestei comunități. Observându-se că participanții din cadrul comunității românești sunt numeroși și mai numeroși erau cei care ar fi dorit să frecventeze Biserica, dar nu înțelegeau slujba, la inițiativa Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, în orașul de pe Valea Loirei a fost trimis ieromonahul Nectarie (Mocanu), de la Centrul mitropolitan de la Limours. Acesta a încercat închegarea unei comunități de sine stătătoare, bucurându-se în faza de început de ajutorul Mitropoliei, de ajutorul unor familii de credincioși dornici de a avea preotul lor, și care l-au găzduit pe o perioadă de un an, într-un apartament independent.

Slujbe în spațiu închiriat

Primul eveniment cu o participare importantă a credincioșilor a fost Praznicul Nașterii Domnului din anul 2007. După aceasta, slujbele au continuat la început o dată la fiecare două duminici și mai apoi săptămânal, acest program dorind a fi păstrat. Pentru început, comunitatea a închiriat sala unei parohii catolice din localitate, care era disponibilă și care era folosită și în alte scopuri, ea nefiind gândită a avea o destinație eminamente liturgică. Comunitatea românească a găsit apoi pentru închiriere o biserică, dar condițiile de acolo nu erau propice desfășurării serviciilor liturgice și au fost nevoiți să revină la sala parohială din Rue de la Californie.

Comunitatea strânsă în jurul preotului paroh a reușit, cu ajutorul donațiilor ce au venit din partea credincioșilor de la Tours, dar și a celor din România și din alte părți să-și împodobească lăcașul conform tradiției ortodoxe și să procure obiectele necesare desfășurării cultului: sfinte vase, Sfânta Evanghelie, icoane, veșminte preoțești, veșminte pentru ipodiaconi și cărți pentru strană.

Deși vorbim despre o comunitate tânără, dar foarte activă, cu purtarea de grijă a Mitropolitului Iosif a fost achiziționată deja o biserică pentru uzul parohiei românești de la Tours, aceasta urmând a fi renovată și amenajată conform canoanelor ortodoxe, dar având în vedere starea destul de înaintată de degradare, parohia are nevoie de aproximativ 300.000 euro pentru acest lucru. Așa cum s-a întâmplat și până acum, când prin purtarea de grijă a sfinților ocrotitori ai parohiei a fost posibilă procurarea tuturor celor necesare la momentul potrivit, părintele Nectarie și comunitatea nădăjduiesc în acest sprijin și fac un apel în vederea efectuării oricărei donații în acest scop.

Discuții acasă la credincioși

Greutățile inerente oricărui început sunt parcă depășite atunci când se observă o creștere a numărului de credincioși de la slujbă la alta și mai ales creșterea numărului de copii care vin împreună cu părinții lor la Sfânta Liturghie. Pe lângă aceste slujbe ce au loc, credincioșii români îi solicită preotului paroh cateheze în timpul agapelor ce urmează Sfintei Liturghii și săvârșirea altor ierurgii la casele fiecăruia, momente pe care părintele le folosește și pentru discuții cu familiile respective de teme duhovnicești, în acest fel apropiindu-și și mai mult membrii comunității eclesiale. Contactul cu parohia se păstrează prin mijloacele moderne de comunicare și de ceva vreme există chiar un site al parohiei, întreținut de un tânăr membru al ei (www.tours.mitropolia.eu).

Un articol despre parohie publicat în ‘La Nouvelle Republiquen’ a atras și mai mulți membri în jurul preotului slujitor de la Tours. Numărul credincioșilor nu a fost încă stabilit, dar vorbim de familii de medici români, de artiști, studenți, mici întreprinzători stabiliți pe aceste meleaguri și care socotesc că prezența unei parohii românești aici este absolut necesară. Necesitatea parohiei este susținută și de către autoritățile locale.

De la primul hram închinat Sfântului Nectarie, la 9 noiembrie 2008, când a slujit IPS Mitropolit Iosif, după cum ne mărturisește părintele Nectarie, parohia s-a bucurat de o atenție și un sprijin deosebit din partea mitropolitului, precum și a Preasfințitului Marc Nemțeanul, aceștia implicându-se direct în bunul mers al lucrurilor la noua parohie.

În acest an, hramul a fost serbat pe data de 13 noiembrie, având în vedere că la 9 noiembrie este sărbătoarea Sfântului Nectarie, iar la 11 noiembrie este pomenit Sfântul Martin de Tours. Prezența credincioșilor a fost una numeroasă și îmbucurătoare, având în vedere că aceștia au venit nu numai din zona orașului Tours, ci și de la Paris, sudul Franței și chiar de la Bruxelles.

Potrivit mărturiei părintelui paroh, intervenția Sfântului Nectarie în viețile celor care au fost îndemnați să i se roage lui din parohia românilor de la Tours, a fost imediată și miraculoasă.

În acest sens amintim cazul unui cetățean francez, căsătorit cu o româncă, apropiată de Biserică și care a solicitat ajutorul părintelui în momentul în care soțul ei era intubat și fără prea multe șanse de supraviețuire date de medici. La îndemnul păstorului lor sufletesc, membrii parohiei s-au rugat permanent Sfântului Nectarie pentru această persoană, care în momentul de față este un credincios fervent al Bisericii Ortodoxe, în urma mirungerii sale, fiind un hristofor și mărturisitor al lui Hristos oricând și oriunde.

Donații pentru parohie

Parohia de la Tours, plasată într-un cadru mirific și cu trei sfinți protectori și-a început așadar promițător drumul pentru îndrumarea duhovnicească

a românilor ortodocși din zonă, dar are nevoie de ajutorul material al oricui dorește să devină ctitor al unei biserici românești pe Valea Loirei. Așadar, cei doritori pot depune în contul Asociației ‘Sfinții Ierarhi Nectarie de Eghina și Calinic de la Cernica’ (numéro de compte: 09821410082 clé: 65, codul băncii: 18707 – Banque Populaire Val de France, IBAN: FR76 1870 7006 2209 8214 1008265, code banque (BIC): CCBPFRPPVER) donații pentru a-și înveșnici numele în istoria acestei biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…