Ajutor pentru creștinii persecutați din Siria

Mâine, 11 mai 2014, este ultima zi în care se mai pot face donații pentru colecta organizată de Patriarhia Română pentru creștinii din Siria și din alte zone din Orientul Mijlociu aflați în suferință. În Siria, țară aflată în plin război civil, are loc o distrugere sistematică a Ortodoxiei, bisericile suferind pagube incalculabile, sute de creștini ortodocși fiind uciși. Atrocitățile, însă, nu cunosc limite, creștinii fiind supuși unor chinuri de neînchipuit. Cei mai norocoși dintre aceștia au părăsit țara, iar în prezent trăiesc în tabere de refugiați în condiții inumane.

„Acum imperativul este sprijinirea ortodocșilor care sunt în taberele de refugiați, a creștinilor, a tuturor celor aflați în suferințe din taberele de refugiați, dar ortodocșii, creștinii sunt cei mai mulți în aceste tabere. 500.000 de creștini se estimează că se află în țările din jur, Liban, mai puțin Turcia care are propriile probleme, dar în Liban sunt cei mai mulți, de aceea ne vom și deplasa probabil acolo pentru a evalua necesitățile. După ce se va instaura pacea vom putea trece de la partea de asistență umanitară de urgență la evaluarea lăcașurilor de cult poate spre care ne vom orienta spre a sprijini refacerea lor. Să nu uităm că în Siria, la Homs a pictat părintele Sofian Boghiu Mănăstirea Sf. Gheorghe de acolo și mai sunt biserici care au beneficiat de sprijinul Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul timpului, dar și în secolul XX”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Cei care au avut ocazia să vadă o tabără de refugiați au rămas profund marcați. O astfel de experiență a trăit și părintele Gabriel Groza, din Satu Mare.

„Este vorba de o tabără din zona Adiamanului, la aprox. 100 de km de granița cu Siria, tabără în care se găsea 2000 de creștini. Făcând o comparație cu ceea ce am văzut anul trecut la Awschit când am vizitat colonia cred că nu erau departe bieții creștini. Trăiau într-o tabără sinistră de-a dreptul, erau înconjurați cu garduri electrificate, păziți de soldații turci, trăiau în corturi din folie și li se aducea subzistența de două ori pe zi de către armata turcă. Nu mai aveau biserica, erau rupți de credința lor strămoșească și nu știu, o spun cu tristețe, care este urmarea sau finalul vieții lor. În această tabără de lângă Adiaman pe care am văzut-o la 20 km trăiesc 2000 de creștini ortodocși, dar taberele din Turcia sunt în număr de 5 a câte 2000 de creștini”.

Colecta organizată de Patriarhia Română a început acum 3 săptămâni, mâine fiind a treia și ultima duminică în care se mai poate dona.

„Semnalele pe care le avem din București și din țară arată o sensibilitate, o reacție deosebită a credincioșilor ortodocși români care au răspuns apelului Sfântului Sinod și au transmis deja în primele două duminici ale colectei sume importante de bani. Deocamdată nu s-a finalizat, vom afla la sfârșit, dar preoții ne confirmă această dorință a credincioșilor ortodocși români de a fi alături de frații lor din Siria. Banii vor fi centralizați, după centralizare ne vom da seama cam cât de importantă este suma colectată și împreună cu reprezentanți ai Patriarhiei Antiohiei, care fie vor veni aici fie se va deplasa o delegație a Bisericii Ortodoxe Române în Liban, vom evalua unde sunt cele mai mari nevoi”, a mai spus Pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal

În 2013, potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, peste 1.200 creștini au murit în Siria pentru credința lor, peste 60 de biserici creștine au fost distruse și aproape 500.000 de creștini au părăsit țara.

Comentarii Facebook


Știri recente