Ajutoare pentru sinistrații inundațiilor din Serbia

În urma apelului la rugăciune și acțiune lansat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ieri, 25 iulie 2014, Episcopia Caransebeșului împreună cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și cu Episcopia Devei și Hunedoarei au trimis un nou transport de ajutoare umanitare pentru sinistrații din Serbia, informează Ziarul Lumina.

Ajutoarele sunt pentru persoanele afectate de inundațiile produse în cursul lunii mai a anului curent, considerate cele mai grave din ultimul secol. Amintim că în urmă cu câteva săptămâni a fost trimis un alt transport de aproximativ 9 tone de alimente neperisabile. Dacă atunci convoiul a fost direcționat spre localitatea Paracin, în zona sudică a Serbiei, de această dată ajutoarele au fost preluate la Vârșeț, de reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Sârbe, pr. Ognjan Veljanovici.

Delegația ortodoxă română a fost condusă, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de părintele Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar în Eparhia Banatului Montan. „Am reușit și acum să ducem către frații noștri din Serbia, afectați de inundații, un al doilea transport umanitar, de aproximativ 20 tone de alimente neperisabile. Dacă primul transport, din luna iunie, a fost făcut exclusiv din donațiile credincioșilor din eparhia noastră, la acest al doilea transport au contribuit și credincioșii din alte două eparhii ortodoxe românești, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Episcopia Devei și Hunedoarei. Astfel, ne exprimăm și noi solidaritatea față de credincioșii ortodocși sârbi, făcând lucrătoare iubirea noastră creștinească”, ne-a declarat părintele consilier Gabriel Gozman-Pop.

Din partea Eparhiei Clujului, de colectă s-a ocupat părintele Liciniu Câmpean, consilier social-misionar, care ne-a declarat: „Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului nu a putut rămâne indiferentă la apelul făcut de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de a fi solidari cu frații noștri din Serbia și la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, am organizat o colectă la nivelul tuturor parohiilor, cu rezultate îmbucurătoare. S-au adunat în general produse alimentare: ulei, zahăr, făină, orez, conserve, apă, dar și haine, pături și detergent”.

De asemenea, părintele Dumitru Diniș, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, ne-a declarat: „Prin grija Preasfințitului Părinte Gurie, eparhia noastră s-a implicat activ în strângerea de ajutoare pentru sinistrații din Serbia. S-au strâns mai ales produse igienico-sanitare, care prin implicarea Episcopiei Caransebeșului, au fost trimise în țara vecină, grav afectată de inundații”.

Inundațiile din primăvara acestui an, din fostele țări iugoslave, s-au produs pe fondul ploilor, specialiștii constatând că în numai câteva zile a curs o cantitate de apă cât pentru trei luni. Șuvoaiele au inundat porțiuni mari din Bosnia, Serbia și Croația, fiind evacuate milioane de persoane, alte câteva zeci fiind declarate dispărute, iar ulterior găsite decedate.

Comentarii Facebook


Știri recente