Ajutoare pentru persoanele sinistrate din Serbia

La Timișoara și Caransebeș s-au organizat, în această săptămână, colecte pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundații din Republica Serbia. Reprezentanți ai Arhiepiscopiei Timișoarei și ai Episcopiei Caransebeșului au mers miercuri, 11 iunie, cu trei autoutilitare și două autotrenuri, în localitatea Paracin, aflată la 160 km de Belgrad, unde au oferit ajutoare familiilor sinistrate, informează Ziarul Lumina.

În urma apelului Patriarhiei Române de a ajuta familiile sinistrate din Serbia afectate de inundațiile de la mijlocul lunii mai, prin intermediul centrelor eparhiale din vestul țării, a fost colectată suma de 103.561 lei, precum și o importantă cantitate de haine, produse neperisabile și articole de igienă. La această sumă s-a adăugat ajutorul financiar al Patriarhiei Române în valoare de 20.000 de lei și al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în valoare de 10.000 de lei, după cum precizează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Banii au fost utilizați pentru achiziționarea de saltele, pături, lenjerie de pat, produse de igienă, alimente neperisabile și apă.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, eparhia noastră s-a implicat activ în distribuirea de ajutoare fraților sârbi greu încercați din cauza inundațiilor catastrofale abătute asupra mai multor localități. Pentru eficientizarea acțiunii s-a ținut cont de recomandările Excelenței Sale, domnul Lazar Manojlovici, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, și ale preacucernicului părinte Marinco Marcov, vicar eparhial la Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara, privind gama de produse ce pot fi colectate. De asemenea, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial s-a hotărât organizarea unei colecte în bani la parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, punându-se la dispoziția centrelor eparhiale din țară un cont pentru transmiterea donațiilor. Astfel, în perioada 30 mai – 10 iunie, în acest cont a fost colectată suma totală de 103.561 lei, provenind de la Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Iașilor, Episcopia Tulcii și Episcopia Severinului și Strehaiei”, a declarat pr. Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Miercuri, 11 iunie, au fost transportate în localitatea Paracin din Republica Serbia produse în valoare de 66.324 lei constând din saltele, pături, prosoape, scutece de copii, produse de igienă etc. Transportului umanitar de la Timișoara i s-au alăturat și ajutoarele provenite de la Episcopia Caransebeșului și de la Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara. Convoiul umanitar, însoțit de preoții delegați pentru această acțiune, format din trei autoutilitare și două autotrenuri, a fost întâmpinat în Vama Moravița de către reprezentanții Patriarhiei Sârbe. În țara vecină, membrii delegației românești au fost primiți la Palatul Patriarhiei Ortodoxe Sârbe, apoi la sediul Guvernului sârb, de către secretarul de stat pentru culte, dr. Mileta Radojevic. Mai apoi, toate produsele au fost transportate la 160 km de Belgrad, în localitatea Paracin, una dintre localitățile grav afectate de inundații. Pe lângă produsele transportate la Paracin, un alt transport de alimente, în valoare de 27.237 lei, s-a îndreptat ieri către parohiile Eparhiei de Šabac.

În Episcopia Caransebeșului, colecta de ajutoare s-a desfășurat în parteneriat cu Radio România Reșița, în perioada 21-30 mai. „În episcopia noastră s-au strâns aproximativ 9 tone de alimente neperisabile, care au fost transportate în Serbia cu ajutorul partenerilor noștri, Radio România Reșița, și al reprezentanților comunităților sârbe din județul nostru. De asemenea, am avut o foarte bună colaborare în reușita acestui act umanitar cu Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara și cu Consulatul Republicii Serbia la Timișoara, care ne-au facilitat întreaga documentație necesară la vamă”, a arătat părintele Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeșului.

Mulțumiri din partea Patriarhiei Sârbe

„Biserica Ortodoxă Sârbă își exprimă profund mulțumirea față de poporul român în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, pentru gestul frumos și pentru ajutorul pe care l-au făcut pentru poporul sârb, răspunzând astfel rugăminții Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe. De aceea, ne rugăm Bunului Dumnezeu ca tot ceea ce a făcut poporul român pentru poporul sârb să se întoarcă însutit și exprimăm toată mulțumirea și gratitudinea noastră față de acest gest”, a subliniat diac. Aleksandar Sekulic, secretar în cadrul Cabinetului patriarhal. Dr. Mileta Radojevic, secretar de stat pentru culte al Republicii Serbia, a adăugat: „Popoarele noastre și Bisericile noastre surori au demonstrat, așa cum însăși Sfânta Scriptură ne învață acest lucru, că suntem unii, atât la bucurie, cât și în nevoi. Eu, în calitate de conducător al Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului Republicii Serbia, exprim mulțumirile noastre pentru tot ceea ce ați făcut, pentru cetățenii și credincioșii noștri”.

Inundațiile produse luna trecută în Serbia, Bosnia-Herțegovina și Croația, catalogate drept cele mai grave din ultimul secol, au lăsat în urmă peste 60 de morți, aproape 2 milioane de persoane au fost afectate, iar dintre acestea 150.000 au fost evacuate.

Comentarii Facebook


Știri recente