Ajunul Crăciunului la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 24 decembrie 2014, în Ajunul Crăciunului. Catedrala Patriarhală a îmbrăcat haină de sărbătoare și își așteaptă credincioșii la slujbele speciale care vor fi oficiate în această perioadă. În această dimineață pe Colina Bucuriei a fost oficiată Slujba Ceasurilor Împărătești. După slujba Ceasurilor Împărăteşti a fost oficiată Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de preacuviosul părinte Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de către membri ai grupului psaltic Tronos.

Potrivit rânduielii Bisericii noastre, dacă Ajunul Nașterii Domnului Iisus Hristos cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia Praznicului, iar în ziua Sărbătorii Nașterii Domnului se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: în aceste prime cinci duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului și a Bobotezei și în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, la 1 ianuarie.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anilor 329-330, în Cezareea Capadociei. Sf. Vasile a fost unul din cei 10 frați, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Grigorie de Nyssa, Petru de Sevasta; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios și Macrina cea tânără; vor fi șase sfinți în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru și Sfânta Macrina cea Tânără.

Comentarii Facebook


Știri recente