Ajunul Bobotezei la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală a fost oficiată, astăzi, 5 ianuarie 2014, în ziua Ajunului Bobotezei, de către Părintele Arhim. Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Aghesmei Mari care se săvârșește la Botezul Domnului.

Anul acesta, sărbătoarea Botezului Domnului este sărbătorită luni, 6 ianuarie, fapt care a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, astăzi, în ajunul Bobotezei, s-a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar luni, în ziua sărbătorii Botezului Domnului, se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această rânduială specială se păstrează în anii când ajunul Botezului Domnului cade în zilele de sâmbătă sau duminică. În celelalte situații, când data de 5 ianuarie cade în zilele de luni până vineri, în această zi se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, iar în ziua Bobotezei se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Slujba Aghesmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvântează apoi casele credincioșilor, cât și în însăși ziua Bobotezei, când se sfințește Agheasma pe care credincioșii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfințirea apei sau Agheasma are o veche tradiție în Biserica creștină, iar în Constituțiile Apostolice sfințirea apei este atribuită Sfântului Apostol Matia: „Despre apă și untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa și untdelemnul, iar dacă lipsește episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul”.

Comentarii Facebook


Știri recente