Ajunul Bobotezei la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală a fost oficiată, astăzi, 5 ianuarie 2013, în ziua Ajunului Bobotezei, de către Părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Aghesmei Mari care se săvârșește la Botezul Domnului.

Anul acesta, sărbătoarea Botezului Domnului este sărbătorită într-o zi de duminică, fapt care a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, Ceasurile Împărătești s-au mutat din ziua de ajun în ziua de 4 ianuarie, când au fost oficiate alături de celelalte slujbe de laudă.

Slujba Aghesmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvântează apoi casele credincioșilor, cât și în însăși ziua Bobotezei, când se sfințește Agheasma pe care credincioșii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfințirea apei sau Agheasma are o veche tradiție în Biserica creștină, iar în Constituțiile Apostolice sfințirea apei este atribuită Sfântului Apostol Matia: „Despre apă și untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa și untdelemnul, iar dacă lipsește episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul”.

Comentarii Facebook


Știri recente