Ajunul Bobotezei la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală au fost oficiate, astăzi, 5 ianuarie 2015, în ziua Ajunului Bobotezei, de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte Preacuvioşii Părinţi Arhimandriţi Teofil Anăstăsoaie şi Clement Haralam,slujba Utreniei şi Ceasurile Împărăteşti şi apoi slujba Sfintei Liturghiia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost săvârşită în pronaosul Catedralei slujba Aghesmei Maricare se oficiază în Biserica Ortodoxă de două ori pe an: în Ajunul Botezul Domnului (5 ianuarie) şi în ziua Botezului Domnului (6 ianuarie).

Anul acesta, sărbătoarea Botezului Domnului este sărbătorită marţi, 6 ianuarie, fapt care a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, astăzi, în ajunul Bobotezei, când data de 5 ianuarie cade în zilele de luni până vineri, în această zi se săvârşeşteLiturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, iar în ziua Bobotezei se oficiazăLiturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

În anii când ajunul Botezului Domnului cade în zilele de sâmbătă sau duminică se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar luni, în ziua sărbătorii Botezului Domnului, se va oficiaLiturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfinţirea apei sau Agheasma are o veche tradiţie în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice (sec. I-II) sfinţirea apei este atribuită Sfântului Apostol Matia: „Despre apă şi untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa şi untdelemnul, iar dacă lipseşte episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul”.

Timp de 8 zile, după sfinţirea apei, credincioşii pot lua dimineaţa pe nemâncate, după ce s-au închinat, Agheasma Mare, şi pot stropi cu ea casa, ogorul şi animalele. După trecerea celor 8 zile apa sfinţită se păstrează în casă, la loc de cinste, şi se foloseşte, în situaţii speciale, la recomandarea duhovnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente