Ajunul Bobotezei la Catedrala istorică din Caransebeș

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș în prezența unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date corul catedralei „Gheorghe Dobreanu”.

Preasfințitul Părinte Lucian și-a arătat bucuria față de împărtășirea cu Sfintele Taine a numeroși credincioși în ajunul Bobotezei: „Ne-am bucurat de prezența multor credincioși, care în ajunul Bobotezei s-au pregătit prin Taina Spovedaniei și s-au împărtășit cu Sfintele Taine ale Domnului nostru Iisus Hristos. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit ca în ajunul Praznicului Arătării Domnului să fim în mijlocul credincioșilor de la catedrala Istorică din Caransebeș și să ne rugăm împreună cu toți cei care doresc să ia cu vrednicie Aghiasma cea Mare spre curățire și spre iertarea păcatelor”.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeș are o istorie bogată, cu realizări și evenimente importante pentru Caransebeș și pentru trecutul întregului Banat. În cursul anilor 2000-2001, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Laurențiu al Caransebeșului, s-a refăcut tencuiala exterioară a bisericii și s-a restaurat turla. În anul 2007, la Catedrala „Sf. Gheorghe”, prin grija Prea Sfințitului Părinte Lucian al Caransebeșului, s-au făcut ample lucrări de refacere a exteriorului și s-a înnoit altarul. Retârnosirea bisericii a avut loc la 23 aprilie 2007, cu ocazia hramului, și a fost oficiată de prea Sfințitul Părinte Lucian al Caransebeșului, alături de Prea Sfințitul Luchian, episcopul sârbilor din Banat. În anul 2008 s-a continuat refacerea interiorului catedralei prin restaurarea mobilierului și a pardoselii, iar spațiul împrejmuitor al locașului de cult s-a amenajat sub formă de parc. De asemenea, s-au lucrat în mozaic icoanele ce împodobesc portalul de intrare în curtea catedralei și icoana așezată deasupra intrării în biserică. Binecuvântarea acestor lucrări s-a făcut de către Prea Sfințitul Părinte Lucian al Caransebeșului, la Praznicul Sfântului Gheorghe, 23 aprilie, în anul mântuirii 2008.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente