Agheasma Mare – Semnificație și întrebuințare

Cuvântul „agheasma” în limba greacă înseamnă „apă sfințită”. Ca element fundamental al Creației, apa se folosește la spălarea și curățirea fizică, dar este asociată și lucrării de curățire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele Ionel Durlea, Inspector eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor: ‘Întocmai, cum omul se curățește prin botez, firea lumii se curățeșe prin apele botezului. Pe când Agheasma Mică este săvârșită cu un scop precis: pentru nevoia cuiva anume, a unei familii’.

Agheasma mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Timpul când se consumă este din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului. De asemenea, se poate lua Agheasmă Mare în situații speciale.

Potrivit tradiției, Agheasma mare este păstrată la loc de cinste în fiecare locuință.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…