Agerpres publică mărturia de credință a unor femei-medic care fac misiune în societate

Agenția Națională de Presă Agerpres publică, la rubrica „Martie la Feminin”, două mărturii de la doctorițe creștin-ortodoxe din județul Timiș. Una dintre ele este monahie.

„Prima dată am terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, am dat la Medicină și, la terminarea anului trei, am intrat și în mănăstire. Și le-am făcut așa, în paralel, pe toate”, a spus Maica Anastasia, medic cardiolog la Spitalul Feroviar din Timișoara.

Monahie, medic și cadru didactic

„De multe ori noi credem că noi înșine facem alegerile în viață, dar, de fapt, Dumnezeu ne alege pe fiecare dintre noi pentru o misiune.”

„În urmă cu zece ani îmi doream să fiu la un schit mic în munte, unde să am o viață liniștită și să mă rog. Dar, după ce am terminat Facultatea de Medicină, l-am întâlnit pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, am discutat, i-am spus cine sunt, ce am terminat și m-a întrebat ce am de gând”, povestește maica.

Mitropolitul i-a spus: „Ai făcut atâta școală și ți-a dat Dumnezeu talantul ăsta și nu este voie să îl risipești. Locul tău este aici, în Timișoara, ca să ajuți oamenii cu ce te-a înzestrat Dumnezeu”.

Pacientul, trimis de Dumnezeu

Maica Anastasia are doctoratul în Medicină și este asistent universitar, lucrând și cu studenții, care o îndrăgesc.

„Ei sunt obișnuiți că monahii vorbesc mai puțin, că ne rugăm. Dar eu sunt o maică mai atipică. Lucrând în lume și fiind cu studenții pe care trebuie să-i învăț, trebuie să le transmit cunoștințele. Și atunci, eu sunt o maică mai atipică, mai vorbăreață”, Mărturisește Maica Anastasia.

„Colegii mei sunt foarte credincioși, deși suntem în spital din confesiuni diferite, dar aceasta nu împiedică colaborarea noastră foarte bună”, spune ea.

A intrat în echipa de la Spitalul Feroviar Timișoara chiar la începutul pandemiei COVID-19, s-a infectat și ea, după care a continuat misiunea în slujba aproapelui. Consideră că fiecare caz este trimis de Dumnezeu.

Asociația Femeilor Ortodoxe, condusă de un medic

Conf. dr. Daniela Iacob, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Timișoara. Foto: Arhiva personală

Conf. dr. Daniela Iacob, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Timișoara, este președinta Asociației Femeile Creștin-Ortodoxe din Timișoara. Membrele asociației se implică în diverse servicii sociale, mai ales în sprijinul copiilor și familiilor.

„Când eram copil, mergeam cu bunica la biserică și am crescut în sânul Bisericii”, spune ea.

„Odată cu propunerea de a intra în această asociație, m-am gândit că pot să mă implic mai mult, să ajut mai mult oamenii care au nevoie de mine. Nu știu dacă am reușit, dar cred că acesta este scopul nostru în viață.”

Specializarea care-ți dă cea mai mare satisfacție

La Secția de Neonatologie, care are și serviciu de Terapie Intensivă, se confruntă cu cazuri de bebeluși la limita dintre viață și moarte.

„Când avem în față un bebeluș care încape în palmă, ne dăm seama cât suntem de fragili și neajutorați, ca oameni. Cea mai mare satisfacție a mea este când vin, peste un timp, vorbesc și merg, iar familiile lor se bucură de ei. Cred că dintre toate specialitățile, Neonatologia îți dă cea mai mare satisfacție”, subliniază dr. Daniela Iacob.

„Noi facem tot ce depinde de noi, dar fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem să facem nimic. În secția de terapie intensivă neonatală se întâmplă foarte frecvent să vezi limitele medicului și vezi minunea Lui Dumnezeu, prin ajutorul pe care i-l dă acelui micuț care se luptă pentru viață, pentru fiecare respirație”, spune ea.

Natalitatea, în scădere

Deși nu are o evidență a femeilor care recurg la întreruperi de sarcină, dr. Daniela Iacob constată că numărul de nașteri era în scădere cu aproape 25% anul trecut față de anul precedent. Aceasta și din cauza creșterii vârstei la care femeile decid că vor un copil, pentru că doresc să-și facă o carieră, dar și din cauza condițiilor socio-economice.

„Rolul nostru nu este să le judecăm, ci să le ajutăm să păstreze un copil. Eu le recomand să mai facă al doilea, al treilea copil. Unele mă ascultă. Când o familie care are deja un copil și vine cu al doilea, cu al treilea, chiar e o mare bucurie pentru mine”, a declarat medicul.

Pe lângă cazurile medicale, asociația pe care o conduce sprijină cazurile sociale: familiile cu mulți copii, adolescentele însărcinate și altele. Le duc hrană, le aplică tratamente la domiciliu, fac lecții cu copiii, stau cu copiii în intervalul în care părinții sunt la serviciu.

„Numai că noi nu facem o publicitate din aceasta, ci considerăm că este un lucru firesc, că așa se cuvine să facem, normal”, subliniază dr. Daniela Iacob.

Foto credit: Mitropolia Banatului (deschidere articol)


Știri recente