Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a publicat raportul pentru 2024: Indicele de identificare a crescut cu 35%

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a publicat analiza datelor privind fenomenul traficului de persoane pentru anul 2024. Potrivit datelor furnizate, indicele de identificare a victimelor a crescut cu aproximativ 35%, fapt care sugerează o implicare constantă și pro-activă a autorităților române în această chestiune.

Raportul ANITP pentru 2024 reflectă eforturile susținute ale instituțiilor implicate în combaterea traficului de persoane, inclusiv Ministerul de Interne, DIICOT, Ministerul Muncii, Sănătății și Educației.

Majoritatea victimelor traficului de persoane în 2024 au fost exploatate sexual, inclusiv prin pornografie infantilă, această formă de exploatare având o prevalență de 75% în rândul victimelor identificate.

„Oferirea rapidă a unei imagini detaliate asupra traficului de persoane, la puțină vreme după încheierea anului 2024, este un instrument vital pentru prevenirea, protecția victimelor, destructurarea rețelelor infracționale și consolidarea încrederii în instituțiile statului”, se arată în raportul ANITP.

Investigațiile și condamnările pentru trafic de persoane au rămas la un nivel ridicat, similar cu cel al anilor precedenți. Au fost urmărite penal 796 de persoane, iar 313 au fost trimise în judecată, iar 152 de persoane au fost condamnate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane.

Principalele măsuri de combatere

În 2024, România a consolidat lupta împotriva traficului de persoane prin Strategia Națională 2024-2028, axată pe prevenire, pedepsire, protecție și parteneriat. Cancelaria Prim-Ministrului a coordonat eforturile, iar Comisia specială a Parlamentului a întărit legislația, majorând pedepsele pentru traficanți (5-12 ani, până la 15 ani în caz de recidivă) și înăsprind sancțiunile pentru exploatarea sexuală.

Pentru a îmbunătăți identificarea victimelor traficului de persoane, ANITP a organizat 175 de sesiuni de instruire pentru peste 6.800 de profesioniști care pot interacționa cu victimele. Aceste sesiuni, alături de aplicarea noului Mecanism de Identificare, au consolidat capacitatea de recunoaștere și reacție eficientă în cazurile de trafic de persoane.

De asemenea, ANITP a desfășurat 128 de proiecte educaționale și 26 de campanii naționale pentru a crește conștientizarea privind riscurile traficului de persoane, ajungând la peste 316.000 de persoane.

În 2020, Patriarhia Română a semnat un acord de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Primăria Capitalei pentru prevenirea traficului de persoane. Acesta vizează implementarea unor măsuri educaționale și informarea publicului despre riscurile traficului, consolidând astfel eforturile instituțiilor de a proteja victimele și de a reduce acest fenomen.

Foto credit: freepik.com


Știri recente