AGENDĂ: Evenimentele lunii noiembrie

Luna care tocmai a început, noiembrie sau brumar, aduce pentru credincioșii ortodocși o serie de evenimente importante.

04 noiembrie

Sărbătoarea Sf. Gheorghe din Drama – Cuviosul Părinte Gheorghe s-a născut în anul 1901, în orașul Arghiropolis din ținutul Pontului (astăzi Gümüșhane, Turcia). În anul 1959 și-a prevăzut sfârșitul, vestind aceasta în mai multe rânduri ucenicilor apropiați.

A fost trecut în calendarul Biserici noastre în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2015. În Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale se află o icoană şi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Gheorghe. Acestea au fost de Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos de Drama în data de 22 iulie 2011.

6 noiembrie

La Palatul Patriarhiei din Bucureşti va avea loc conferința pastoral-misionară din toamnă, organizată sub titulatura „2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

8 noiembrie

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil – Ca sărbătoare a îngerilor, aceasta a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea. Sfinții Voievozi sunt pictați pe ușile diaconești ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt, în România, ocrotitori spirituali ai Jandarmeriei Române.

9 noiembrie

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este numit şi Taumaturgul pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer. Poporul român are mare evlavie la acest sfânt născut la 1 octombrie 1846, în orășelul Silivria, pe țărmul Mării Marmara.

Fragmente din moaştele sale se află la Catedrala Patriarhală şi la mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

În Bucureşti se află un centru de Îngrijire Paliative ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie.

11 noiembrie

În a 11-a zi a lunii îl vom pomeni pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Un fragment din moaștele sale se află, din anul 1874, la Biserica Vergu din Capitală.

12 noiembrie

În această zi calendarul Bisericii noastre îi consemnează pe Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în şedinţa Sfântului Sinod din 22-24 octombrie 2007. Proclamarea oficială a canonizării acesora a avut loc în 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva.

13 noiembrie

În această zi se face pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Un fragment din moaștele sale se află  la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, lăcașul de cult sărbătorindu-și cu acest prilej unul dintre hramuri.

14 noiembrie

În ziua în care cinstim pe Sfântul Grigorie Palama se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Acesta are durată fixă și se încheie în ziua praznicului Nașterii Domnului, în 25 decembrie.

15 noiembrie

Tot în noiembrie, în data de 15, îl vom prăznui pe Sfântul Paisie de la Neamț. Cuviosul a reînviat tradiția isihastă în zona Balcanică, în secolul al XVIII-lea. A fost canonizat de Biserica noastră în anul 1992.

16 noiembrie

Aceasta este ziua de pomenire a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei.

În data de 16 noiembrie 1881 au fost deschise cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti; au fost sistate în 1883 şi reluate în 4 noiembrie 1884. Tot într-o zi de 16 noiembrie, în 1903, s-a născut Părintele Dumitru Stăniloae.

20 noiembrie

În data de 20 noiembrie este cinstit Sfântul Grigorie Decapolitul. Moaştele sale se află la mănăstirea Bistriţa, jud. Vâlcea. În anul 2016, racla cu sfintele moaşte a fost adusă în pelerinaj la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală.

21 noiembrie 

Cea mai importantă sărbătoare a lunii este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea, numită în popor şi Vovidenia, aminteşte faptul aducerii cu evlavie, în biserica Legii vechi, adică în templul din Ierusalim, a copilei de trei ani, care avea să fie Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

În 21 noiembrie 1918 s-a născut părintele Constantin Galeriu.

25 noiembrie

În ziua odovaniei praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului îi pomenim pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina și pe Sfântul Mc. Mercurie. Cu acest prilej, paraclisul facultăţii de teologie din Bucureşti, Biserica Sf. Ecaterina din Capitală, şi Biserica Sfântul Mercurie din Capitală îşi îşi sărbătoresc hramul.

26 noiembrie

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, este cinstit în data de 26 octombrie. În Biserica Lucaci din Capitală se păstrează un fragment din moaștele sale.

30 noiembrie

Ultima mare sărbătoare a lunii este închinată ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat. Din anul 2011, în data 30 noiembrie, Biserica noastră face și pomenirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Ziua de 30 noiembrie este zi nelucrătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente