Afterschool înființat de preotul din sat: Copiii au nevoie să învețe să viseze

Părintele Ioan Nemțanu, de la Parohia Țolici, în comuna Petricani, județul Neamț, a construit la roșu o clădire destinată activităților cu copiii și tinerii din sat și spune că aceștia au nevoie să învețe să viseze, adică să aibă încredere în ei înșiși, să-și dorească mai mult și să creadă că pot mai mult.

Râvna părintelui de a zidi o comunitate este cu atât mai mare cu cât el însuși a avut cândva un moment în care nu a crezut în el. „Aveam licența și masterul în Teologie, dar misiunea mi se părea mult prea mare pentru mine”, povestește el.

A făcut cursuri de antreprenoriat și numeroase formări, a lucrat ca și contabil și agent de vânzări – până într-o zi, când și-a dat seama că Dumnezeu îi vorbește prin minunile din viața lui. Prima a fost nașterea unei fetițe mult-așteptate, acum în vârstă de doi ani.

Asumarea crucii

Astfel, și-a dat seama că Dumnezeu așteaptă de la noi să ne asumăm crucea pe care El Însuși ne va ajuta să o purtăm. Și așa s-a preoțit părintele Ioan Nemțanu.

„M-a trimis Dumnezeu, prin ierarhul meu, în satul Țolici pentru a ține aprinsă candela credinței. Aici am descoperit mulți talanți îngropați și multe ogoare sufletești nearate”, scrie parohul pe contul personal de Facebook. „M-am înarmat cu multă răbdare și L-am rugat pe Dumnezeu să nu ne uite. Visul meu a început odată cu visul lor.”

Aproximativ 20% din familiile din Țolici aparțin de Biserica Ortodoxă. În aceste familii s-au născut o treime din copiii satului, iar părinții muncesc cu ziua și o duc foarte greu. Nu au timpul și puterea să se ocupe de viitorul vlăstarelor lor și să le ofere o structură.

De aceea, părintele Ioan și preoteasa Ioana Lăcrămioara Nemțanu și-au asumat rolul de a doua familie pentru aproximativ treizeci dintre acești copii.

Primul concert de colinde de Crăciun cu Corul de copii „Bucuria”, în Biserica Sf. Parascheva din Țolici (Crăciun, 2019). Părintele și doamna preoteasă dau tonul. Foto: Facebook / Ioan Nemțanu

Părintele face activități sportive cu ei în curtea școlii: volei, fotbal, badminton. „Sunt foarte sedentari, dacă nu le propun ceva, preferă să stea după-amiaza cu ochii în telefonul părinților”, spune el.

Un afterschool al parohiei

În vara aceasta, parohia a organizat picnicuri și jocuri la iarbă verde cu copiii. Scopul părintelui este să diversifice tipurile de activități și să extindă numărul de beneficiari.

Pe lângă divertisment și socializare (proiecții de film, ateliere), el vizează și un afterschool în noua clădire pe care a ridicat-o lângă biserica parohială.

Clădirea destinată activităților cu copiii a fost ridicată la roșu în mai puțin de un an. În paralel, se lucrează și la renovarea bisericii. Foto: Facebook / Ioan Nemțanu

„O parte din copii nu știu să citească, deși au trecut de clasele primare. Au venit și m-au rugat să îi învăț să citească”, mărturisește Părintele Ioan Nemțanu.

„Am realizat că există multe goluri care trebuie umplute. Așadar am demarat ridicarea unei construcții care să înglobeze o sală de clasă menită lucrului cu copii, o bibliotecă și o sală de lectură plus un cabinet de lucru individual.

Clădirea este la roșu. Părintele a reușit să o ridice foarte rapid, într-un an de zile, timp în care a început și renovarea bisericii – Sfântul Altar este deja complet renovat.

Cum a reușit? „Din mila lui Dumnezeu și bănuțul văduvei, umblând din ușă în ușă, din om în om”, spune părintele. „Am umblat, am vorbit, m-am rugat. Dar de abia acum începe greul”, adaugă el.

Cu ajutorul unei asociații din Arad, anul acesta parohia a reușit să ofere 45 de ghiozdane cu rechizite. „Satul are potențial, dar nu a fost cineva care să îi mobilizeze pe oameni și să le dea încrederea că se poate”, spune părintele Ioan Nemțanu.

Repetiție a Corului de copii „Bucuria” al Parohiei Țolici. Foto: Facebook / Ioan Nemțanu

Sâmbăta, doamna preoteasă face repetiții cu Corul de copii „Bucuria” al parohiei. De Crăciun, l-au colindat pe Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, apoi părintele i-a invitat la o pizza în Iași. Restaurantul a spus că pentru acești copii pizza va fi gratis.

„Un singur lucru pot să vă mărturisesc: bucuria mea a început acolo unde a început bucuria lor”, își amintește părintele.

„Copiii aceștia au nevoie să învețe să viseze, să li se arate și altceva. Dacă doriți să participați la visul nostru și totodată să oferim speranță copiilor, căci ei sunt viitorul, vă rog, ajutați-ne să dezgropăm talanții acestor suflete”, adaugă el.

Pentru donații

Parohia Sf. Parascheva Țolici
Cont:
RO30BTRLRONCRT0267700202
Banca: Banca Transilvania
CIF: 11707652
Telefon: 0741 755 520

De ce este nevoie

  • bani
  • materiale de construcție
  • mobilier de baie, de bucătărie și pentru sala de clasă
  • materiale și dotări didactice: cărți, videoproiector
  • bunuri de necesitate care să acopere și nevoile materiale ale copiilor: haine, alimente, rechizite

Foto credit: Facebook / Ioan Nemtanu

Comentarii Facebook


Știri recente