Adunări eparhiale la Cluj-Napoca și Baia Mare

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-a întrunit sâmbătă, 25 ianuarie, în ședință anuală de lucru, informează „Ziarul Lumina”. Tot sâmbătă, la Baia Mare, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime”, a avut loc ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Întrunirea de la Cluj-Napoca a avut loc în sala „Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie Ortodoxă, sub președinția Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Ședința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată în paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul întrunirii ce s-a desfășurat în sala „Nicolae Ivan” au fost prezentate rapoartele de activitate a celor patru sectoare administrative ale Arhiepiscopiei. Consilierii au punctat realizările pe anul trecut în sectorul bisericesc, economic, cultural și misionar social și au prezentat proiectele pentru anul 2014.

În deschiderea ședinței, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre rolul și componența Adunării Eparhiale și a prezentat atribuțiile ei, așa cum sunt menționate în statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Române.

La final, ierarhul i-a îndemnat pe toți cei prezenți la o viață liturgică și duhovnicească mai activă, atât în cazul preoților, cât și al mirenilor.

„Sfântul Sinod a declarat Anul 2014 – Anul Euharistic, adică Anul Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii. Așadar, anul acesta vom stărui la o spovedanie și o împărtășanie mai deasă, precum și la o participare mai activă la Liturghie, pentru că Liturghia este ospățul credinței, la care Dumnezeu ne cheamă pentru a ne pune pe masă cea mai prețioasă hrană, Trupul și Sângele Fiului Său. Prescura și vinul la Sfânta Liturghie, invocând Duhul Sfânt, se prefac în Trupul și Sângele lui Hristos. Sigur, cei prezenți acolo participă la bucuria comuniunii cu El, cu Hristos, însă este ideal dacă se și împărtășesc, bineînțeles cu cuvenita pregătire”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului este formată din 30 de membri, dintre care o treime clerici și două treimi mireni. Componența forului bisericesc este aleasă o dată la patru ani și este convocat în ședință de lucru cel puțin o dată pe an.

Adunare eparhială la Baia Mare

Sâmbătă, 25 ianuarie, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, sub președinția Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a avut loc ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ședința a fost precedată de slujba de Te-Deum, care a urmat după Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După întrunirea membrilor Adunării Eparhiale pe comisii, s-au desfășurat lucrările anuale ale Adunării eparhiale în plen, fiind prezentate: raportul comisiei administrativ-bisericești; contul de execuție bugetară pe 2013 și proiectul de buget pe anul 2014; activitatea culturală, cea social-filantropică a clerului și a ONG-urilor, precum și a celorlalte sectoare.

În rapoartele prezentate s-a arătat că în anul 2013 au fost hirotoniți întru preot și diacon 16 clerici; 43 de preoți și diaconi au fost distinși pentru activitatea lor; 2 protopopi și 2 preoți s-au retras din activitate prin pensionare, iar 9 clerici au fost sancționați pentru abateri disciplinare. A fost amintită activitatea celor 18 preoți misionari care activează în spitale, penitenciare sau instituții ale Ministerului Administrației și de Interne. S-a arătat că, în prezent, 32 biserici și mănăstiri sunt în construcție, alături de Catedrala episcopală și un sediu de protopopiat, iar în 21 de biserici se fac lucrări de pictură. La 4 biserici monument istoric s-au finalizat lucrările de restaurare-consolidare sau de restaurare a picturii murale.

În plan cultural, Editura episcopiei a tipărit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, 4 numere din revista „Graiul Bisericii Noastre”, revista „Ortodoxia maramureșeană”, cărți și broșuri.

Reuniunea Tinerilor Ortodocși, desfășurată între 22-24 august 2013, a prilejuit o bună colaborare între diferite instituții băimărene (Primăria Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ansamblul „Transilvania” și Palatul Copiilor din Baia Mare) și Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în scopul întâlnirii celor 1200 de tineri participanți. S-a continuat derularea proiectelor „Hristos împărtășit copiilor”, „Alege Școala” și „Bucuria de a fi creștin”, s-au organizat 5 tabere cu tineret, iar în lunile noiembrie-decembrie s-a semnat protocolul unui parteneriat „Școala și Biserica” între parohii și școlile arondate lor. Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare este implicat în proiectul european „Comenius”, alături de participanți din alte 6 țări europene.

La propunerea PS Iustin Sigheteanul, Primaria Primăria Municipiului Satu Mare a adoptat hotărârea ca Sfinții Împărați Constantin și Elena să devină patronii spirituali ai municipiului, iar mai multe biserici care au fost sfințite sau pentru care s-a pus piatra de temelie au primit hramul Sfinților Împărați. Au avut loc numeroase manifestări cultural-bisericești dedicate Anului omagial al „Sfinților Împărați Constantin și Elena” și Anului comemorativ „Părintele Dumitru Stăniloae”.

În plan social-filantropic, în urma colectelor organizate de Eparhie s-a adunat suma de 252.601 lei și au beneficiat de sprijin financiar sau material aproape 4000 de persoane. Peste 72.000 de porții de mâncare au fost oferite de asociații parohiale sau mănăstiri, iar în momentul de față este în stadiu avansat de amenajare Centrul social-filantropic „Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Baia Mare, unde vor fi îngrijite 40 de persoane vârstnice, așa cum se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente