Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la final

În perioada 25-28 iulie 2013, poiana Nemțișor din apropierea Mănăstirii Neamț a prins viață, aproape 350 de tineri din județele Moldovei, dar și din Constanța, Basarabia, Ucraina, Belgia, Franța și Portugalia luând parte la sesiuni de lucru, activități sportive, pelerinaje și conferințe, în cadrul Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Duminică, 28 iulie, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie la Nemțișor, ținând cuvânt de învățătură și împărtășind cu Sfintele Taine numeroși participanți la tabără, informează „Ziarul Lumina”.

Cea de-a IV-a ediție a Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a desfășurat la Nemțișor pe parcursul a patru zile, sub genericul „Spovedania, un leac uitat”. Pe lângă vizionarea de filme și piese de teatru și participarea la ateliere, la concursuri, activități sportive și focuri de tabără, tinerii participanți s-au rugat împreună, participând la Sfânta Liturghie, și au audiat conferințele invitaților din acest an, care au fost: pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Vovidenia, județul Neamț, și pr. dr. Ioan Săucă, directorul Institutului Ecumenic din Bossey.

Fiecare zi a început și s-a sfârșit cu rugăciuni săvârșite în comun, iar tinerii au fost împărțiți în grupe ce au purtat nume de sfinți. În cadrul fiecărei grupe au avut loc mai multe sesiuni de lucru, pe parcursul cărora tinerii au aprofundat tema ediției de anul acesta, au discutat și au încercat să obțină răspunsuri la frământările caracteristice vârstei lor. În incinta taberei, la fel ca și în anii precedenți, teologul Cristian Andron din Urecheni, Neamț, a organizat expoziția „Colț de sat românesc”, care a cuprins obiecte de uz casnic, cum ar fi chiua, oalele și castroanele de lut, olărețe cu motive florale locale, dar și obiecte folosite la țesutul covoarelor, ca melița, războiul de țesut, vârtelnița, letca, râșchitoarea. Despre rolul acestei expoziții, organizatorul ei ne-a declarat următoarele: „M-am bucurat că Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a gândit din nou să mă invite să organizez o expoziție etno-folclorică într-o tabără unde au participat sute de tineri. Cred că obiectele expuse în standul meu i-au introdus pe vizitatori într-o atmosferă caldă, cu un aer al copilăriei de demult, când bunicii noștri încă se mai rugau și trăiau la lumina lămpilor. Dorința de a-l introduce pe tânărul secolului al XXI-lea în peisajul românesc al satului de altădată se poate face doar cu ajutorul Bisericii, care păstrează în mare parte nealterate tradițiile noastre. Expoziția «Colț de sat românesc» încearcă să fie o mărturie vie despre satul nostru românesc autentic”.

Liturghie arhierească săvârșită de IPS Mitropolit Teofan

Duminică, 28 iulie, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat în mijlocul tinerilor de la Nemțișor, săvârșind Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în incinta taberei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. dr. Ioan Săucă, directorul Institutului Ecumenic din Bossey, pr. Iulian Nistea din Paris.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care i-a îndemnat pe tinerii prezenți să-și facă un scurt examen de conștiință: „Tânărul este mânat în dorul lui în special după trei lucruri: după libertate, entuziasm și bucurie, lucruri fără de care nu-și poate imagina viața. Acest întreit deziderat este împlinit însă de cele mai multe ori în mod eronat, alături de puterea întunericului și departe de adevăratul izvor al libertății, entuziasmului și bucuriei. Căutate în mod greșit, libertatea se poate transforma în sclavia propriului trup și a poftelor lui, entuziasmul cade în plafonare și rutină, iar bucuria se transformă, cu timpul, în mare tristețe. De aceea, consider că fiecare dintre tinerii participanți la această tabără trebuie să răspundă sincer dacă, de-a lungul acestor patru zile petrecute la Nemțișor, a găsit libertate, entuziam și bucurie în Sfintele Liturghii săvârșite aici, în orele de rugăciune petrecute în comun, în pelerinajele la locuri sfinte, în convorbirile cele duhovnicești, și să afle cu adevărat care este starea lui sufletească”.

După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a mulțumit organizatorilor și colaboratorilor, în mod special părintelui Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, cel care s-a îngrijit de bunul mers al taberei, după care a urmat premierea câștigătorilor concursurilor organizate în tabără. Dintre participanți, s-a remarcat grupul „Vlăstare ortodoxe ale Bucovinei” din Vicovu de Sus, însoțit de părintele Ioan Maloș de la parohia Laura, grup ce a obținut cele mai multe premii I.

Impresii ale participanților la tabără

Pentru fiecare participant, tabăra de la Nemțișor a însemnat un moment special, datorat fie întâlnirii cu vechi prieteni, fie lucrurilor noi învățate, fie bucuriilor sufletești trăite. Câțiva dintre ei au ținut să ne împărtășească trăirile lor.

Roxana Nistor din Constanța: „Cerul de la Nemțișor a fost și va rămâne foarte aproape de noi. Am trăit aici niște momente extraordinare, cu oameni dragi, care știu să se bucure de viață în mod creștinesc, autentic și tradițional”.

Tatiana din Chișinău, Republica Moldova: „Plec de la această tabără cu lucruri foarte interesante și frumoase învățate, pe care sper să le folosesc și în viața de zi cu zi”.

Andrei Cotos din Vicovu de Sus: „Rămân cu amintiri deosebite din această tabără, unde sute de tineri socializează, se împrietenesc și fac diferite activități menite să-i îmbogățească spiritual și mental”.

Evelina Irina din Vicovu de Sus: „Am descoperit, atât de la partenerii de grup, cât și de la moderatori, că sunt o fire sensibilă și că am puterea să iubesc foarte mult, ceea ce nu mi s-a spus niciodată până acum. Chiar dacă suntem tineri, nu trebuie să uităm că Dumnezeu este totul și că la fiecare pas pe care îl facem, trebuie să-L ținem pe El de mână”.

Laurențiu Mareș din Buruienești, comuna Bivolari: „Activități sportive, jocuri și rugăciune – o tabără de vis!”.

Alina Andreea Pîslar, membră ASCOR Iași: „Am venit la această tabără în primul rând să ne bucurăm împreună și cred că am reușit acest lucru. Tema Adunării din acest an a fost una foarte inspirat aleasă, spovedania și duhovnicul fiind un real sprijin pentru perioada marilor întrebări, tinerețea”.

Hugues din Franța, originar din India: „Această tabără a însemnat foarte mult pentru mine. Am întâlnit oameni noi, am discutat lucruri interesante, am împărtășit idei și năzuințe. Încep să iubesc România, cu oamenii ei bogați sufletește, calzi și iubitori, care m-au ajutat atât de mult să-mi găsesc liniștea sufletească. Deși sunt de curând botezat ortodox, această credință mi-a intrat adânc în inimă, căci prin ea am descoperit dragostea lui Dumnezeu”.

Preot Marius Zăbavă din satul Bodești, comuna ieșeană Scânteia, moderator: „Toți tinerii participanți la această tabără au fost formidabili, iar ceea ce am găsit aici mi-a depășit așteptările. Cred că este esențial ca preoții să se întâlnească cu tinerii și în afara bisericii de zid și să vină în întâmpinarea problemelor și crizelor prin care trec aceștia”.

Preot Bogdan Frăsilă din localitatea Podoleni, județul Neamț, moderator: „În prima zi a atelierelor, acomodarea participanților a fost ceva mai lungă, existând o scurtă perioadă de tatonare, dar, începând cu a doua zi, tinerii au comunicat foarte bine, experiențele personale împărtășite de fiecare în parte producând o foarte mare deschidere. Pot spune că, până la final, tinerii s-au simțit membrii aceleiași Biserici, deși au venit din localități și mentalități diferite. Au schimbat adrese, au făcut liste cu numele lor, liste care, după cum ziceau tot ei, s-au transformat în adevărate pomelnice de rugăciune. Chiar dacă ei nu se vor mai întâlni în același context sau în contexte asemănătoare, întâlnirea va fi cu siguranță în rugăciune și în împărăția lui Dumnezeu, negreșit”.

Comentarii Facebook


Știri recente