Adunarea parlamentară a Consiliului Europei recunoaște caracterul „ecumenic” al Patriarhiei Constantinopolului

Caracterul „ecumenic” al Patriarhiei Constantinopolului a fost aprobat și recunoscut într-o ședință a Comitetului pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), informează Sectorul Relații bisericești și interreligioase al Patriarhiei Române.

Rezoluția este intitulată: ‘Libertatea religioasă și drepturile omului pentru cei care nu fac parte din minoritățile nemusulmane din Turcia și a minorității musulmane din Tracia’ și a fost aprobată de către o majoritate semnificativă de 102 voturi pentru, 18 împotrivă și 4 abțineri. Raportul a fost propus de europarlamentarul francez Michel Hunault, deputat din partea democraților europeni. Adunarea Parlamentară invită Grecia și Turcia să trateze toți cetățenii fără discriminare și fără a fi influențați de modul în care țara vecină tratează propriii lor cetățeni.

Ei fac apel la ambele țări să ia măsuri pentru minoritățile religioase în domeniul educației și proprietății, și să acționeze astfel încât majoritatea să nu considere minoritarii ca fiind străini în țara lor.

Cu amendamentele adoptate, la inițiativa parlamentarilor bulgari, a fost recunoscută calitatea juridică a Patriarhiei de Constantinopol, iar cuvintele ‘Patriarhia Ortodoxă Greacă”, au fost înlocuite cu termenul de ‘Patriarhia Ortodoxă Ecumenică”. De asemenea, s-a propus încadrarea ‘comunității ortodoxe bulgare” din Istanbul în Patriarhia Ecumenică, respingându-se, astfel, termenul de ‘Exarhat ortodox bulgar”.

În ceea ce privește problema redeschiderii seminarului din Halki, deputații cer din nou acest lucru, precum și recunoașterea acestuia ca fiind o filială a școlii teologice din Galata Sarai. A fost respins însă amendamentul în care se solicita ca seminarul să fie redenumit din ‘Școala ortodoxă grecească din Halki’ în ‘Institutul Superior Teologic aparținând Patriarhiei Ecumenice”. De asemenea, deputații fac apel să fie rezolvată problema retrocedării bunurilor aparținând instituțiilor religioase, care au fost confiscate în 1974.

Guvernele celor două țări sunt chemate să informeze Consiliul European privind progresele făcute în decursul unui an, pe baza acestor rezoluții.

Comentarii Facebook


Știri recente