Adunarea Eparhială: Patriarhul Daniel a prezentat prin ce s-a evidenţiat Arhiepiscopia Bucureştilor în 2018

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat sâmbătă şedinţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar în deschiderea lucrărilor a prezentat prin ce s-a evidențiat Eparhia în anul 2018.

Expunerea sintetică a fost prezentată în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală în faţa membrilor Adunării Eparhiale, dar şi în prezenţa Episcopilor vicari Varlaam Ploieşteanul, Ieronim Sinaitul şi Timotei Prahoveanul.

Instantaneu surprins la şedinţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Foto Credit: Luigi Ivanciu / Ziarul Lumina

Evenimentul central al anului 2018

Patriarhul a subliniat că evenimentul de top ce a caracterizat anul 2018 „din punct de vedere pastoral-misionar”, a fost „sfințirea altarului Catedralei Naționale”, evidenţiind apoi contribuţia Eparhiei Bucureştilor la împlinirea acestui vis al românilor devenit realitate anul trecut.

„Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Centrul eparhial, protoieriile, parohiile și mănăstirile din cuprinsul ei s-a implicat activ și eficient în buna desfășurare a evenimentelor care au culminat cu slujba de sfințire din ziua de 25 noiembrie 2018, la care au participat 50.000 de persoane, slujbă urmată de un pelerinaj continuu până în 2 decembrie 2018 (peste 150.000 pelerini)”, a spus Preafericirea Sa.

Misiune şi filantropie

Patriarhul României a prezentat şi valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate în anul 2018 de Arhiepiscopia Bucureştilor, care s-a ridicat la suma de 5.613.923 lei.

Cu privire la acest aspect, Părintele Patriarh a făcut menţiunea că valoarea specificată „nu cuprinde și cheltuielile legate de multiplele activități caritabile ocazionale sau tradiționale ale parohiilor în favoarea persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar”.

De asemenea, în suma menţionată nu este inclusă „nici valoarea produselor distribuite prin programul Masa Bucuriei al Patriarhiei Române”.

Sinteza integrală a activității Arhiepiscopiei Bucureştilor în anul 2018 este disponibilă aici.

În timpul ședinței prezidate de Patriarhul Daniel au fost prezentate apoi rapoartele de activitate din 2018 ale tuturor sectoarelor Centrului Eparhial și au fost stabilite obiectivele prioritare pentru anul în curs.

Te-Deum

Lucrările ședinței Adunării Eparhiale au fost precedate de o slujbă de Te-Deum oficiată în Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul oficiind slujba de Te-Deum mai înainte de deschiderea lucrărilor. Foto Credit: Luigi Ivanciu / Ziarul Lumina

Ce este Adunarea Eparhială

Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. Aceasta este formată din 30 de reprezentanți ai clerului și ai credincioșilor mireni.

Foto Credit: Luigi Ivanciu / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente