Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei 2011

La 24 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, în incinta bisericii mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din Durlești, orașul Chișinău, a avut loc Adunarea Eparhială anuală a Mitropoliei Basarabiei, după cum informează mitropoliabasarabiei.md. Adunarea a început cu un Te-Deum, oficiat de preoții: PCuv. Arhimandrit Andrei Caramalău, PC preot Ioan Cosoi și PC preot Andrei Deleu. Din componența secretariatului au făcut parte PC preot Ioan Cosoi, PC preot Sergiu Aga și PC preot Valeriu Cernei.

În cuvântul său de deschidere, ÎPS Petru a menționat rolul adunărilor eparhiale în viața religioasă a eparhiilor, aducând, totodată, mulțumiri celor prezenți la lucrările Adunării din acest an, urându-le succes. Un alt subiect abordat de Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a fost predarea Religiei în școală, „lucru la care Mitropolia Basarabiei a avut o contribuție determinantă în anul 2010”. ÎPS Petru a reînnoit oferta Mitropoliei de a dona manuale de Religie pentru clasele I – IV pentru școlile interesate, indiferent de jurisdicția canonică a satului respectiv. „Mitropolia Basarabiei oferă manualele primite ca donație din partea Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, tuturor școlilor care manifestă interes pentru această literatură didactică. Nu am făcut diferență între parohiile subordonate Mitropoliei Basarabie și cele aflate în jurisdicția Mitropoliei Chișinăului. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să ajungă la fiecare copil din Basarabia. Ne bucurăm că profesorii de religie apreciază calitatea manualelor primite de la București. Noi, în general, am susținut ideea ca manualele și curricula pentru acest obiect de studiu să fie aceleași ca și la București, fără a le inventa aici, la Chișinău, irosind bani și resurse umane. Doar pentru a le face unora pe plac. Suntem același popor, avem aceeași credință și ar trebui să învățăm religia din aceleași cărți. Este păcat că la Chișinău mai persistă mentalitatea veche că am fi două popoare diferite”, a menționat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

PC preot Ioan Cosoi a făcut apelul nominal al preoților și mirenilor, membri ai Adunării eparhiale, constatându-se absența a14 persoane. Adunarea a aprobat unanim rapoartele cu calificativul satisfăcător.

Alte subiecte discutate și votate de Adunarea Eparhială au fost:

1. Avizul Adunării Eparhiale privind formarea circumscripțiilor electorale pentru alegerea Adunărilor Eparhiale a Episcopiei de Bălți și a Episcopiei Basarabiei de Sud.

Alegerile pentru Episcopia Dubăsarilor și a toată Transnistria, care include raionul Dubăsari și toate satele din stânga Nistrului, au fost amânate pentru o altă dată.

2. Avizul Adunării Eparhiale privind înființarea de noi parohii, aprobarea statutelor acestor noi unități ecleziastice și modalitatea primirii a noilor parohii (din alte jurisdicții) în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

La adunare au mai luat cuvântul: PC preot Ioan Cristea, PC preot Ioan Barbău, PC prot. Vladimir Eșanu, PC preot Valeriu Matciac și domnii Petru Grozavu, Valeriu Berilă și Vitalie Ojovanu.

În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a apreciat lucrul de organizare a Adunării de către consilieri și a mulțumit membrilor Adunării Eparhiale pentru participare, subliniind faptul că Adunarea Eparhială ar trebui convocată de două ori pe an. „Constatăm că Mitropolia Basarabiei se extinde constant și acest lucru este îmbucurător. Din 1992, de la reactivare, numărul parohiilor și al slujitorilor a fost în creștere continuă. În același timp se acumulează și problemele care trebuie să le soluționăm. Poate ar fi binevenit ca, pe viitor, Adunarea Eparhială să fie convocată de două ori pe an”, a specificat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…