Adunarea Eparhială a Episcopiei Spaniei și Portugaliei

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Torrejon de Ardoz, Spania, a găzduit joi, 9 februarie 2012, ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Lucrările au fost precedate de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de la ora 7.00, în biserica acestei parohii, de către Preasfințitul Ignatie, Arhiereul-vicar al eparhiei, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, asistând Preasfințitul Părinte Episcop Timotei.

După Sfânta Liturghie, la Casa de Cultură La Frontera din Torrejon de Ardoz au fost deschise lucrările Adunării Eparhiale de către Preasfințitul Episcop Timotei, prezentându-l mai întâi clericilor pe Preasfințitul Arhiereu-vicar Ignatie Mureșanul, având în vedere că hirotonirea sa întru arhiereu a avut loc recent, mai precis pe 11 decembrie 2011.

A luat cuvântul apoi Preasfințitul Părinte Ignatie: „În tot ceea ce facem noi, oamenii să înțeleagă că noi Îl slujim pe Hristos cu adevărat. Mă gândesc la cuvintele Sfântului Sofronie Saharov, care spunea că un creștin trebuie să fie ca un cablu de înaltă tensiune pe care se poate odihni o păsărică, dar prin care trece o energie înstare să explodeze întreaga lume. Îi mulțumesc Preasfințitului Timotei pentru dragostea sa. Discreția o găsesc cu foarte multă prisosință la Preasfințitul Timotei și Îi dăm slavă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a fi în comuniune”.

Cu o zi înainte de Adunarea Eparhială a avut loc, la reședința episcopală de la Madrid, Consiliul Eparhial, în cadrul căruia una dintre decizii l-a vizat pe cel mai vechi preot, pe primul preot ortodox român din Spania. Părintele prof. univ. dr. Teofil Moldovan are mai bine de 30 de ani de experiență pastorală în Spania, devenind în tot acest timp un model de slujire și adaptare pentru preoții români veniți aici ulterior. „Iată și aceasta este o cirmustanță a vieții mele! Sunt și eu un preot tânăr aici în Spania, unde ceva nu ne lasă să îmbătrânim, și anume dragostea pentru Hristos. Cu harul preoției trebuie să fim arhitecții edificiali ai Bisericii lui Hristos. M-am călăuzit după marii mei profesori ai vremii de atunci de la Sibiu”, a mărturisit preotul Teofil Moldovan.

Analiza activității pe 2011 și prezentarea proiectelor viitoare

În cadrul lucrărilor Adunării Eparhiale, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a prezentat sinteza dărilor de seamă pe sectoare, realizată în cadrul ședinței de Consiliu Eparhial. De asemenea, ierarhul a subliniat principalele activități pe sectoarele economic, social, administrativ, catehetic, punând accent pe latura socială a parohiilor, de care beneficiază un număr tot mai mare de români. Printre acestea se identifică asistența nevoiașilor, a bolnavilor și a deținuților, printr-o colaborare bună cu instituțiile abilitate, de pildă în Catalunya toate penitenciarele primesc în momentul de față preoții ortodocși pentru asistența religioasă a românilor privați de libertate. În plus, au fost acordate ajutoare financiare familiilor monoparentale, rechizite pentru școlari, precum și ajutoare la înmormântare.

Un proiect deosebit de important în acest sens este crearea în cadrul episcopiei a unui site unde românii vor putea accesa oferta de locuri de muncă de pe întreg teritoriul țării. Nu au fost neglijate activitățile cu caracter social-filantropic, prin evenimentele culturale organizate și buletinele parohiale tipărite. În anul 2011 au fost deschise trei noi școli catehetice.

Prezentând această acțiune din episcopia noastră, Părintele Episcop Timotei i-a sfătuit pe toți preoții să pună accent pe catehizare, arătând importanța catehezelor pre-baptismale: „Să nu săvârșiți niciodată Taina Sfântului Botez fără să le vorbiți mai întâi preoților despre darul acestei taine! Lumea e foarte secularizată și această secularizare intră și în Biserică și știți foarte bine ce îi preocupă pe credincioșii care au copii de botezat. Nu mai planificați botezul la telefon, planificați-vă o întâlnire cu cei care își botează copiii! Pentru unii botezul înseamnă masa de după, dar să nu credeți că nu vom da seama în fața Domnului dacă între noi, preoții, nu ne vom face această datorie”.

Potrivit datelor exacte oferite de Preasfințitul Timotei, pe planul realizărilor misionare, în anul 2011 au revenit la ortodoxie 91 de persoane, s-au săvârșit 5.463 de botezuri și 522 cununii. În cursul anului 2010 s-au săvârșit 132 de înmormântări, majoritatea românilor decedați în Spania și Portugalia fiind duși de familie în România pentru a fi înmormântați, în majoritatea situațiilor de acest gen parohiile contribuind financiar la trimiterea în România a rămășițelor pământești ale celor decedați.

Grație bunei colaborări cu Biserica Catolică, majoritatea parohiilor își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de catolici, capele sau biserici, unele cu destinație exclusivă oficierii slujbelor ortodoxe.

Slujirea preotului – o bucurie și o cruce

După Adunarea Eparhială, preoții au participat la Conferința Preoțească la care a fost invitat pr. prof. univ. dr. Patriciu Vlaicu de la Bruxelles, care le-a vorbit despre misiunea lor, o misiune care ia conotații aparte atunci când vorbim de misiunea în diaspora: „Oamenii au tendința de a se atașa de tine ca preot, ca sujitor al lui Dumnezeu, mai mult decât de Dumnezeu. Este o mare ispită aceasta. În clipa în care omul devine dependent de duhovnic, e pe marginea prăpastiei. Ori de câte ori vedem acest lucru să apelăm la biserică, prin episcop. Preotul trebuie să îl aibă duhovnic pe episcop sau pe preotul desemnat ca duhovnic pentru preoții lui. Și aceasta pentru că noi, ca preoți, nu slujim doar creștinii, ci întreaga Biserică. Trebuie să avem această conștiință că atunci când eu mă spovedesc se spovedeșe toată parohia mea. Noi nu suntem de capul nostru aici, ci suntem de Capul Bisericii, iar Capul Bisericii e Hristos. Și atunci să ne cutremurăm, pentru că slujirea în Biserică e o bucurie și o cruce!”.

La final, preoții au avut ocazia să-i adreseze întrebări părintelui Patriciu, legate de misiunea clericală în diaspora, atitudinile preotului, schimbările care apar în viața sa o dată cu primirea duhovniciei, primirea credincioșilor în Taina Spovedaniei sau repere dogmatice. Părintele Patriciu Vlaicu este profesr de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și și-a început misiunea în diaspora în Franța, în anul 2001. În prezent îi păstorește pe românii ortodocși din Bruxelles.

Comentarii Facebook


Știri recente