Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

La Centrul Eparhial de la Stockholm a avut loc, sâmbătă, 11 iunie 2016, Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. La eveniment au participat preoții ortodocși români din Suedia, Norvegia și Danemarca, însoțiți de reprezentanții mireni ai comunităților parohiale, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

În deschiderea lucrărilor Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, apoi s-a trecut la dezbaterea activității pastorale din toate sectoarele eparhiei de-a lungul anului 2015.

Preasfințitul Părinte Macarie a reamintit ținta tuturor activităților pastorale, anume trăirea prin faptă, zi de zi, de către toți membrii Bisericii, clerici și mireni, a unității euharistice astfel încât „toţi să fie una” (Ioan 17, 21).

Într-o lume frământată de nenumărate neliniști și atrasă, deseori, de stiluri de viață incompatibile cu cele ale credinței, această țintă se poate atinge dacă păstorul se dedică turmei sale prin bucuria slujirii aproapelui și împreună pătimirea cu frații mai mici ai lui Hristos (Matei 25, 40) a subliniat ierarhul locului.

Luând aminte la specificul nevoilor duhovnicești ale românilor și localnicilor care sunt membri ai parohiilor Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Macarie a arătat că cea mai rodnică misiune este cea a implicării directe întru ajutorul duhovnicesc, dar și material, acordat celor aflați în neputințe, pentru că oamenii au nevoie de o Biserica vie și prezentă în suferințele lor.

Astfel, a amintit Preasfințitul Macarie, cu toate că mijloacele Episcopiei Europei de Nord sunt destul de precare, cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reușit ajutorarea victimelor incendiului de la Colectiv, din București, unul dintre tineri fiind spitalizat în Bergen, Norvegia.

Totodată, a fost evocată solidaritatea arătată de episcopul locului, preoții și credincioșii români din Norvegia, pentru susținerea familiilor afectate de separarea de copii de către sistemul de protecție a copilului din această țară nordică. Împreună pătimirea cu aceștia, vizitele pastorale, mijlocirea pe lângă autoritățile statului și rugăciunile pentru familiile afectate sunt câteva din misiunea pastorală scandinavă pentru cei aflați în necaz și strâmtorare.

S-a amintit, în acest context, că anul 2015 a fost declarat de către Sfântul Sinod „An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete”, ca o conștientizare a faptului că Biserica se clădește și se trăiește în parohie, în obștile și comunitățile de creștini.

Dintre evenimentele de mare bucurie duhovnicească au fost amintite târnosirile săvârșite de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie la biserica ortodoxă românească „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” din Sölvesborg (Suedia) pe 12 septembrie 2015 și la altarul Mănăstirii „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț”, din Ikast (Danemarca), pe 23 octombrie 2015, la care au participat foarte mulți din românii așezați în spațiul nordic.

Au fost continuate și proiectele sociale inițiate în anii trecuți de către parohiile românești din Europa de Nord:

  • „Picătura de jertfă care răscumpără oceanul nepăsării”, proiect în cadrul căruia s-au organizat colecte în bani, medicamente și produse pentru ajutorarea unor familii sărace din România;
  • „O familie parohială pentru fiecare”, activitate care angajează pe credincioșii parohiei să ajute benevol o serie de copii orfani din România;
  • „Agapa fratelui” acțiune duminicală, în biserică după Sfânta Liturghie, de colectare a alimentelor necesare pentru cantinele sociale;
  • „În pace să ieșim” misiune ce angajează pe credincioși de a vizita pe cei bolnavi și singuri, împărtășindu-le din pacea, bucuria și lumina pe care tocmai au primit-o la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

La prezentarea activităților sectorului cultural, s-au amintit organizarea expoziției de icoane de patrimoniu de la Muzeul Universității Bergen, Norvegia, cu ajutorul Muzeului Național din Alba Iulia și al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, din luna noiembrie a anului trecut. Pe lângă revista Candela Nordului a episcopiei, la editura Felicitas au mai apărut și alte cărți și materiale de teologie.

Prospectând perspectivele și nevoile oamenilor, Adunarea Eparhială a hotărât o mai mare implicare misionară pentru tineri, în încercarea de a le oferi acestora un cadru concret de împreună-creștere și împreună-mărturie întru Hristos, ca o datorie morală față de Biserica Noastră, prin păstrarea și afirmarea credinței și identității noastre ortodoxe și românești.

 

Comentarii Facebook


Știri recente