În Episcopia Caransebeșului vor fi continuate și dezvoltate activitățile cu copiii și tinerii, prin programul „Împreună pentru copiii noștri”. Adunarea Eparhială a decis că rămân prioritare campaniile umanitare și de voluntariat desfășurate de ATOR Banatul de Munte, dar va fi elaborată și o strategie de lucru cu tinerii pentru perioada 2022-2026.
Mobilizarea tinerilor din eparhie s-a desfășurat anul trecut prin mai multe programe: campanii umanitare (haine și hrană în valoare de 250.000 lei pentru 1.800 de beneficiari), donare de sânge (400 de tineri din eparhie au răspuns la campania națională „Donează sânge, salvează o viață”), respectiv tabere și activități de tineret.
În cadrul programului educațional eparhial „Împreună pentru copiii noștri” au fost organizate 13 tabere educaționale pentru 530 de copii și tineri, precum și alte activități sociale pentru tineri: pelerinaje și excursii, reuniuni și sesiuni de formare, activități online, ateliere conferințe.
O altă direcție importantă pentru anul în curs va fi comuniunea în rugăciune, în contextul Anului omagial 2022. „A venit momentul să îi adunăm pe credincioșii noștri la Biserică, la rugăciune, anul acesta fiind închinat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, rugăciunii”, a spus Episcopul Caransebeșului.
„Credem că noi, slujitorii sfintelor altare, suntem chemați să mergem la propovăduire în toate parohiile noastre, în toate filiile din Eparhia Caransebeșului, să oficiem cât mai multe Liturghii, dar și Taina Sfântului Maslu, pentru că avem foarte mulți credincioși bolnavi, referindu-ne nu doar la bolile trupești, ci și la bolile sufletești cu care se confruntă credincioșii noștri”, a adăugat ierarhul.
Pentru anul în curs mai sunt în plan sprijinirea învățământului teologic din eparhie, manifestări cultural-religioase, accesarea de fonduri europene atât pentru activitățile filantropice și pentru restaurarea unor locașuri de cult monument-istoric din Reșița și Caransebeș.
Ședința Adunării Eparhiale a avut loc sâmbătă la Caransebeș și a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată de de Părintele Arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural, la Paraclisul Episcopal de la Centrul Eparhial.
Printre principalele realizări de anul trecut se numără și îngrijirea cimitirelor parohiale și oficierea de slujbe de pomenire pentru cei care se odihnesc în ele. Au fost oficiate 200 de parastase în tot atâtea parohii, fiind în mod deosebit comemorat, la un secol de la naștere și 25 de ani de la mutarea la cele veșnice, Episcopul Emilian Birdaș, care a reînviat eparhia în 1994.
Ajutoarele financiare pentru probleme medicale și sociale oferite de eparhie au fost anul trecut în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei – inclusiv pentru lucrări de renovare sau sub formă de produse medicale pentru spitalele din județ.
La ședință au participat aleşi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, care formează Adunarea Eparhială – organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale unei eparhii.
Foto credit: Episcopia Caransebeșului
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews