Adunarea de Protopopiat pentru Ohio și Centru SUA

În perioada 11-12 septembrie 2009 a avut loc la Biserica Ortodoxă Română Sânta Treime, din Troy, Michigan, a doua adunare a Protopopiatului de Ohio și Centrul SUA, după cum informează site-ul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi. În anul 2006, în cadrul Congresului Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, s-a luat hotărârea ca acest Congres să aibă loc la doi ani, iar în anul dintre Congrese să se organizeze Adunări de Protopopiat.

La această adunare au participat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae, Preasfințitul Ioan Casian de Vicina, episcop vicar, preoți și credincioși din Ohio, Michigan, Illinois, Indiana, Texas și Minnesota. Lucrările Adunării de Protopopiat au început vineri după masă cu rugăciunea de binecuvântare rostită de Înaltpreasfințitul Nicolae. A urmat apelul nominal, prezentarea agendei de lucru, citirea și aprobarea procesului verbal din 22 Septembrie 2007. După partea introductivă au fost prezentate două conferințe. Prima conferință, intitulată „Sfântul Vasile cele Mare, stâlp și apărător al Bisericii”, a fost susținută de Preotul Iulian Aniței, de la Misiunea Acoperământul Maicii Domnului din Houston, Texas. Părintele Iulian a evocat viața, activitatea și opera Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei, a cărui trecere la cele veșnice a avut loc cu 1630 de ani în urmă. Această prezentare se înscrie în rândul evocărilor organizate pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, ca răspuns la decizia Sfântului Sinod de a dedica anul 2009, Sfântului Vasile cel Mare și părinților capadocieni.

A doua conferință, intitulată „Optzeci de ani de la fondarea Episcopiei Misionare Ortodoxe Române din America”, a fost susținută de domnul George Alexe. Domnul Alexe a vorbit despre semnificația istorică a acestui eveniment și și-a exprimat dezamăgirea că aniversarea aceasta nu a putut fi organizată pe 26 aprilie 2009, de Duminica Tomei, împreună cu ierarhii, preoții și credincioșii români ai Episcopiei Române de la Vatra.

După masa de seară, preoții au avut șansa de a discuta probleme pastorale și misionare cu Ierarhii. Deasemeni, delegații școlilor duminicale și a reuniunilor doamnelor au discutat și împărtășit idei cu privire la buna desfășurare a activităților desfășurate la nivel parohial.

A doua zi adunarea a debutat cu o prezentare a programului de „Stewardship” susținută de Părintele Timotei Sas din Minnesota. Acest program are menirea de a contribui la o mai bună organizare administrativă a parohiei. Deasemeni s-a accentuat partea teologică și duhovnicească a acestui program. Nicholas Chakos, din partea IOCC, a prezentat un nou proiect pe care această organizație îl derulează în Romania în următorii doi ani, în parteneriat cu Patriarhia Română. A urmat apoi raportul consfătuirii pe secții a delegaților școlilor duminicale și a reuniunii doamnelor. Sâmbăta după masă s-au încheiat lucrările adunării cu rugăciunea de mulțumire.

Comentarii Facebook


Știri recente