Adunare eparhială la Nürnberg, Germania

În zilele de 1-2 mai 2015 au avut loc, la Nürnberg, Germania, conferinţa preoţească şi Adunarea eparhială anuală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, cu participarea Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi a Preasfinţitului Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, precum şi a preoţilor şi delegaţilor parohiilor din eparhie, informează Ziarul Lumina.

Lucrările celei de-a 21-a întâlniri anuale a clericilor Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, începute vineri după-amiază, au fost precedate de slujba Sfântului Maslu, săvârşită de cei patru ierarhi şi de preoţii din arhiepiscopie, la care au participat numeroşi credincioşi români. Potrivit tradiţiei eparhiale, seara a continuat cu conferinţa dedicată edificării duhovniceşti a preoţilor prin invitarea unui ierarh, profesor sau duhovnic renumit. La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, conferenţiarul din acest an a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Pornind de la tema „Păstorul şi turma. Pastoraţie prin Taina Spovedaniei“, Mitropolitul Andrei a vorbit clericilor şi teologilor despre calităţile şi responsabilităţile pe care un preot trebuie să le cultive în relaţia cu păstoriţii săi. În primul rând preotul trebuie să aibă o cultură bogată, teologică şi laică totodată, pentru a putea să întâmpine provocările unei comunităţi alcătuite din tot felul de oameni, iar a doua calitate a preotului trebuie să fie cea a tactului pastoral. Cele două calităţi se desăvârşesc reciproc şi, la nevoie, se suplinesc. Însă nici una dintre ele nu poate să convingă în lipsa celei de-a treia, care este viaţa sfântă.

Sâmbătă dimineaţa, la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg de cei patru ierarhi, cu participarea preoţilor din eparhia central-europeană, s-au rugat împreună credincioşi din Nürnberg şi delegaţi laici ai parohiilor româneşti din Germania, Austria şi Luxemburg. În contextul multireligios şi multicultural din Europa, fiind necesară o identitate clară creştină a preoţilor în societate, IPS Serafim a dăruit cruci pectorale tuturor preoţilor din eparhie.

În cadrul lucrărilor Adunării eparhiale, IPS Părinte Serafim a prezentat raportul pastoral-misionar pe anul 2014, amintind de noile parohii şi de tinerii preoţi, recunoaşterea oficială a Mitropoliei în landul Nordrhein-Westfalen, şi s-a referit la problemele de ordin practic, liturgic, catehetic şi filantropic. Ridicarea de noi locaşuri de cult sau cumpărarea acestora şi adaptarea la cerinţele cultului ortodox, precum şi catehizarea tinerilor sunt priorităţile misionare ale arhiepiscopiei în viitorul apropiat.

Adunarea eparhială a continuat cu luările de cuvânt ale responsabililor departamentelor: educaţie şi cateheză, misiune şi tipărituri, cultural, tineret. De asemenea, a fost prezentată situaţia financiară a arhiepiscopiei, precum şi bugetul pentru anul viitor, fiind pusă în discuţie transformarea tuturor parohiilor din asociaţii private în asociaţii de susţinere a mitropoliei, care este recunoscută în Germania cu statutul de Corporaţie de drept public. Termenul acestei schimbări statutare a fost stabilit până la următoarea Adunare eparhială.

În luarea de cuvânt, PS Părinte Macarie a vorbit celor prezenţi despre viaţa religioasă, foarte dinamică, a românilor din tânăra eparhie din nordul Europei, iar PS Părinte Sofian a mulţumit tuturor celor care sprijină proiectul de construcţie a bisericii şi aşezământului de la Centrul Bisericesc din München, lucrările urmând să demareze în luna septembrie. De asemenea, pr. Nicolae Dura, vicar eparhial pentru Austria, s-a referit la modul în care pot fi accesate credite pentru biserici, pr. Iosif Rădulescu, protoiereul de Nordrhein-Westfalen, a prezentat proiectul anual de cateheză pentru copii, intitulat „Prima spovedanie“, aplicat cu succes în Düsseldorf, iar pr. Ioan Forga, protoiereul Germaniei de Est, a prezentat proiectul de transformare al unui complex imobiliar în biserică pentru parohia din Leipzig.

Comentarii Facebook


Știri recente

Peste 200 de tineri participă la ITO Oltenia

Peste 200 de tineri sunt așteptați să participe la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Oltenia, desfășurată la Craiova, în perioada 20 – 22 iunie. La această întâlnire locală participă tineri din cele patru eparhii ale Mitropoliei…