Adunare Eparhială | Arhiepiscopia Iașilor a cheltuit anul trecut 7 milioane lei în acțiuni filantropice. Ce priorități au fost anunțate pentru 2018

7,09 milioane lei a fost valoarea totală a sprijinului acordat de Arhiepiscopia Iașilor în 2017 unor persoane, comunități sau instituții. La această sumă se adaugă activitatea filantropică de la nivelul parohiilor și mănăstirilor, ce însumează peste 4,6 milioane lei, potrivit sintezei publicate în urma ședinței anuale a Adunării Eparhiale care a avut loc sâmbătă la Iași.

În cadrul ședinței prezidate de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost prezentate rapoartele de activitate ale tuturor sectoarelor Centrului Eparhial din 2017 și au fost fixate obiectivele prioritare pentru acest an.

Raportul Sectorului pentru asistență socială și medicală argumentează activitatea filantropică prezentată prin cuvintele: „Nu poate cineva să-L mărturisească pe Hristos, dacă nu e pregătit să treacă de la cuvântul Adevărului la fapta milostivă”.

„A fi sensibil la nevoile aproapelui, a-l susține material, a-l cerceta în necazul ori în suferința lui, a dărui din cele cu care Dumnezeu te-a binecuvântat – acestea sunt forme de mărturisire care, adesea, nici nu au nevoie de suportul cuvintelor”, este precizat în raport.

Activitatea socială și medicală în Arhiepiscopia Iașilor s-a desfășurat în 2017 pe trei mari direcții:

1) Activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor și a preoților misionari din unități bugetare care poate fi cuantificată în servicii de tip cantină socială, centru de zi, în beneficii financiare și materiale, în hrană pentru pelerinii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva și altele. Au fost asistați peste 120.000 de beneficiari, utilizându-se un buget de aproximativ 4.6 milioane lei.

2) Birourile de asistență socială, cantinele sociale, Fundația „Solidaritate și Speranță” și alte ONG-uri, centrele pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate de pe lângă Centrul Eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri au oferit servicii sociale primare și specializate pentru 13.300 de beneficiari utilizându-se un buget total de 6.6 milioane lei.

Fondurile „Păstorul cel Bun” și „Sfântul Vasile cel Mare” au fost, în anul 2017, o sursă de sprijin pentru preoții din parohiile defavorizate, pentru familia preoților aflați în dificultate și pentru activitățile misionare în parohii și protopopiate. În anul precedent, contribuția Centrului Eparhial pentru aceste fonduri a fost de 1.000.000 lei, iar o parte dintre parohii și protopopiate, ale căror posibilități materiale au permis acest lucru, au contribuit cu suma de 371.417 lei.

3) În anul 2017, Spitalul Providenţa, care are o capacitate de 102 paturi, cu un bloc operator cu două săli și nouă specialități, a asigurat asistenţă medicală prin activitatea a 145 de angajați, iar Policlinica Providența a beneficiat de competența a 58 de cadre medicale și a oferit servicii de sănătate în 25 de specialități medicale.

Fundația Medicală Providența a oferit servicii socio-medicale clinice și paraclinice în regim gratuit, precum și servicii medicale cu plată, promovând medicina „de bună credință”, cultivând solidaritatea în fața suferinței. 

Servicii medicale gratuite au fost oferite de: Spitalul, Policlinica și Fundația Medicală Providenţa din Iași, precum şi prin unităţi medicale din teritoriu (cabinetele de medicină generală de pe lângă filiala Miclăuşeni a Fundaţiei Medicale „Providenţa”, mănăstirile Agapia și Văratic și Fundația „Iustin Pârvu” din Jud. Neamţ). Pe lângă activitatea medicală, în contract cu CAS Iași și în regim de coplată de la pacienți, activitatea caritativă a utilizat un buget de 490.000 lei, pentru 3.479 de beneficiari.

Acestor acțiuni filantropice li s-au adăugat acțiuni similare, derulate prin alte instituții sau chiar direct prin intermediul credincioșilor. Prin contribuția ocoalelor silvice bisericeşti din NeamţIaşi și Bacău, au beneficiat în mod gratuit de material lemnos un număr de 308 beneficiari. Volumul total de masă lemnoasă oferit  în cursul anului 2017 a fost de 10.703 m.c., cu o valoare totală a contribuției de 2.935.845 lei.

Dintre prioritățile anului 2018, în cadrul Adunării Eparhiale au fost amintite:

  • Deschiderea, în parteneriat cu Primăria Agapia, a Centrului rezidențial pentru vârstnici „Cuvioasa Nazaria” de lângă Mănăstirea Văratic (luna mai, 2018);
  • Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul;
  • Organizarea Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” cu tema „Local și universal în Ortodoxia românească”, în perioada 10-12 mai 2018;
  • Organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină;
  • Inițierea colecțiilor Bioetica şi Misiologie la Editura Doxologia;
  • Crearea unui Centru de consiliere pre și post avort care să funcționeze în cadrul Departamentului Pro Vita.
  • Deschiderea, în toamna acestui an, a Liceului „Varlaam Mitropolitul”, ca o continuare firească a lucrării săvârșite de Grădinița și de Școala „Varlaam Mitropolitul”.

Dintre activitățile mai importante prezentate în cadrul ședinței anuale s-a numărat și organizarea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, la care au participat 6.250 de tineri din 32 de țări.

Sinteza integrală a activității Arhiepiscopiei Iașilor în anul 2017 este disponibilă pe site-ul doxologia.ro.

Foto credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente