„Adevărul ca poveste despre tânărul modern” – conferință susținută de Andrei Pleșu la Buzău

În Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a încheiat seria activităților din cadrul programului eparhial Ortodoxie și leadership cu un alt eveniment de referință pentru tineret și profesioniști, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu, Consilier mass-media şi purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

Astfel, joi, 15 decembrie 2016, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, scriitorul și eseistul Andrei Pleșu a susținut conferința cu titlul Adevărul ca poveste despre tânărul modern. La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, reprezentanți ai autorităților locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău, preoți, cadre didactice, intelectuali, elevi și credincioși.

După cuvântul de deschidere rostit de părintele consilier Cristian Marius Dima, a urmat prelegerea lui Andrei Pleșu despre provocările pe care le întâmpină tinerii zilelor noastre, criza valorilor tradiționale, situația actuală a învățământului românesc și, îndeosebi, a educației religioase.

Se întâmplă o mutație obiectivă, reală, pe care trebuie să o luăm în serios, dacă vrem să facem ceva pentru eventuale corecturi. În ce constă această mutație? Au intrat în criză câteva instituții, care au durat secole. O instituție care a durat mult, după ce s-a inventat, și ne-a format și pe noi, cei din generația mea, este cartea. Acest obiect nu mai are prestigiul, adresabilitatea și seducția pe care le avea înainte. Ea este înlocuită cu mediile electronice. Nu vorbesc ca unul care nu folosește aceste medii. Eu nu mai scriu de ani de zile decât pe computer și știu ce beneficii are posibilitatea să te informezi rapid, când ai de verificat ceva pe internet. Așadar, nu critic, aici, o invenție tehnologică, ci constat doar un lucru, că a apărut un alt tip de a citi, a spus cunoscutul om de cultură.

La finalul conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a mulțumit scriitorului Andrei Pleșu pentru bunăvoința de a veni și a prezenta, în fața buzoienilor, un discurs foarte interesant și convingător. Totodată, ierarhul a reamintit inițiativa Eparhiei Buzăului și Vrancei de a invita, în acest an, la Buzău și Focșani, personalități marcante ale vieții publice românești, pentru a le transmite tinerilor mesaje din inimă și cuvinte de folos, atât din punct de vedere cultural, cât și duhovnicesc.

Arhiepiscopia noastră a dorit să încheie astfel fluxul acțiunilor educaționale din cadrul acestui an calendaristic, oferind credincioșilor – interesați de ceea ce oferă Centrul eparhial în acest domeniu – un alt timp de ascultare, de reflecție, de întrebări și răspunsuri – personale sau în «sobornicitate» – într-o întâlnire extraordinară cu o personalitate reper a scenei publice românești, un fin observator în agora românească, prin care au trecut marcant, inspirându-l, Constantin Noica și părintele Cleopa, Alexandru Paleologu și părintele Steinhardt, Nichifor Crainic și părintele Stăniloae și mulți alții, a declarat Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

În ultima parte a prelegerii, Andrei Pleșu a răspuns și întrebărilor venite din sală, oferind explicații argumentate și coerente cu privire la problemele ridicate de unii participanți.

Comentarii Facebook


Știri recente