Adăpost pentru mamele în dificultate

Cel mai mare așezământ social al Mitropoliei Basarabiei, Centrul maternal „În brațele mamei”, a reprezentat timp de doi ani un adăpost sigur pentru mamele cu probleme sociale. Din luna ianuarie 2013 până în prezent, la acest centru din Chișinău au fost asistate 16 cupluri (mamă-copil), aflate în dificultate, iar alte 16 familii vulnerabile au beneficiat de susținere în comunitate prin intermediul centrului de consultanță, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Centrul maternal „În brațele mamei” a fost înființat pe 10 septembrie 2011 de Misiunea socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. Proiectul are drept scop asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. În acest sens, activează Centrul maternal și Centrul de consultanță. Asistarea cuplurilor mamă-copil în comunitate se realizează prin intermediul Centrului de consultanță. Acesta acordă următoarele servicii: asistență materială, spirituală, juridică, psihologică și psihosocială. În cazurile de emergență, cuplurile mamă-copil, gravidele se plasează în centrul maternal. Aici beneficiază de asistență rezidențială pe o perioadă maximă de până la un an. „Principalele probleme cu care se confruntă mamele ajunse în centrul maternal sunt lipsa unui spațiu locativ, precum și respingerea din partea familiei. Pentru că majoritatea sunt persoane neasigurate, indemnizația lunară nu le permite să asigure întreținerea copilului. Din experiența noastră, mamele care apelează la serviciile proiectului sunt tinere orfane sau din familii social-vulnerabile, dar și tinere care au ascuns sarcina de părinți. Ele sunt direcționate de structurile partenere ale «Diaconiei»: maternități, ONG-uri, direcțiile de asistență socială și protecție a familiei, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copiilor sau chiar se adresează personal. Pentru integrarea lor, echipa de lucru colaborează cu instituția care a direcționat cazul (cu excepția maternităților) și, desigur, cu familia biologică sau lărgită, în cazul existenței acesteia”, a declarat pe www.diaconia.md Mihaela Belei, coordonatorul proiectului.

Pe parcursul implementării acestui proiect, s-a constatat că numărul mamelor minore este în creștere și reintegrarea lor socială este dificilă, în special din cauza lipsei spațiului locativ. De aceea, în 2014, „Diaconia” planifică înființarea unei case de tranziție, care va permite sprijinirea cuplurilor mamă-copil după ce au fost asistate în centrul maternal.

Comentarii Facebook


Știri recente