Actul Unirii Basarabiei cu România, pe timbrele Romfilatelia

La împlinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatelor de Pace de la Paris, Romfilatelia introduce în circulație, miercuri, o emisiune de mărci poștale sub titlul tematic „Tratatele de Pace de la Paris, 1919–1920”. Emisiunea este compusă din două timbre și două colițe, unul dintre timbre reproducând grafic Actul Unirii Basarabiei cu România.

Romfilatelia omagiază prin această emisiune poştală „desăvârșirea unității naționale a României care a dobândit recunoașterea internațională prin Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye cu Austria – consfințea unirea Bucovinei cu România, prin Tratatul de la Trianon cu Ungaria – care recunoștea unirea Transilvaniei și a Banatului cu România și prin Tratatul de Pace de la Paris, prin care principalele puteri aliate admiteau expres unirea Basarabiei cu România”.

Emisiunea cuprinde reprezentările grafice ale unor presonalităţi istorice din rândul poporului român: Nicolae Titulescu, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Ion. I. C. Brătianu.

Conform unui comunicat de presă transmis de Romfilatelia, „primul timbru al seriei (…) reproduce portretul lui Nicolae Titulescu, semnatar al Tratatului de la Trianon, iar colița filatelică dantelată, având timbrul cu valoarea nominală de 29 lei, se constituie într-un ansamblu grafic în care Palatul de la Trianon este alăturat hărții României”.

Timbrul coliței dantelate reproduce portretele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, alături de stema României Mari.

Cel de-al doilea timbru, cu valoarea nominală de 8,50 lei, reproduce portretul șefului delegației Basarabiei la Conferința de Pace de la Paris, Ion Pelivan, iar timbrul coliței nedantelate, cu valoare nominală de 29 lei, reproduce portretul lui Take Ionescu, în ansamblu grafic cu Actul Unirii Basarabiei cu România, datat 27 martie 1918. 

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente