Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2022

Anul 2022 a fost proclamat sâmbătă, în Patriarhia Română, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2022 a fost citit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod.

Textul integral:


Proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” (Catedrala Patriarhală, sâmbătă 1 ianuarie 2022)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25 februarie 2021, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a redactat un program-cadru (liturgic, cultural și mediatic) intitulat „2022 – „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinuluiși Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română:

 

I. În primul semestru al anului 2022 va fi tratată tema:Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, care va fi prezentată astfel:

 1. Rugăciunea în Sfânta Scriptură;
 2. Rugăciunea în viața liturgică și ascetică (filocalică) a Bisericii;
 3. Rugăciunea personală, familială și comunitară (de obște);
 4. Denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudo-religioase.

II. În al doilea semestru al anului 2022 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, care va fi prezentată astfel:

 1. Sfântul Simeon Noul Teolog († 1022);
 2. Sfântul Grigorie Palama († 1359);
 3. Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794);
 4. Sfinții isihaști modele de viață pentru monahismul actual;
 5. Sfinții isihaști modele de rugăciune personală pentru creștini;
 6. Rugăciunea isihastă și rolul ei în sfințirea sau îndumnezeirea omului.

În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât:

 1. aprobă declararea anului 2022, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț;
 2. aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat 2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” (document anexat).

Președintele Sfântului Sinod

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente