Actorii şi regizorii şi-au sărbătorit ocrotitorul la Mănăstirea Radu Vodă

În ziua de 14 decembrie, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Mucenic Filimon. Acesta, după cum amintește sinaxarul, era de credință elin și cu meșteșugul comedian, a primit botezul creștin și a fost martirizat în timpul împăratului Dioclețian, pentru credinţa în Hristos. Pentru că a fost actor, Sfântul a fost ulterior considerat protector al actorilor.

La Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, în 14 decembrie 2016, după Sfânta Liturghie, au fost oficiată o slujbă de Te-Deum şi una de pomenire pentru toți cei care și-au dedicat activitatea scenei și filmului, trecuți la cele veșnice, după cum ne-a precizat Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă.

La eveniment au participat zeci de actori şi regizori.

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în 14 decembrie, actorii bucureșteni să se reunească în rugăciune la Mănăstirea Radu Vodă pentru a-și comemora colegii trecuți la cele veșnice.

***

Sfântul Mucenic Filimon este ocrotitorul actorilor și al realizatorilor de spectacole. El a trăit în cetatea Tebaida din Egipt în timpul împăratului păgân Dioclețian. S-a convertit la creștinism în urma unei întâmplări deosebite. Ca să-l scape pe un creștin numit Apolonie de persecuțiile păgânilor a acceptat să îmbrace hainele lui și să aducă jertfe idolilor. În acest moment însă în sufletul său a pătruns dragostea pentru credința în Hristos și a devenit creștin. Pentru aceasta el a fost supus multor chinuri, fiind martirizat prin tăierea capului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…