Activități social-educative la parohia ortodoxă „Nașterea Domnului” din Vorarlberg

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală și de Nord, din decembrie 2006, au fost săvârșite cu regularitate slujbe pentru românii ortodocși din Vorarlberg, în Biserica evanghelică „Sfântul Pavel” din Feldkirch. Pentru că numărul credincioșilor a fost tot timpul în creștere, începând cu 1 ianuarie 2008 a fost inființată parohia ortodoxă română „Nașterea Domnului”, în Vorarlberg. Din septembrie 2007 se organizează o dată pe lună cateheze pentru toți credincioșii comunității, iar în viitor se dorește să se organizeze și ore de Istoria și Geografia României, dar și de Limba română.

Încă de la începutul secolului al XVIII-lea, românii din diaspora au început să se organizeze în vestul Europei și să formeze primele comunități și parohii ortodoxe. În anul 1907, comunitatea din Viena și-a sfințit prima capela proprie, iar în anul 1976 a fost inființată o nouă parohie cu hramul „Sf. Arhanghel Mihail si Gavriil” pentru românii din orașele Salzburg, Innsbruck, Linz und Graz. După evenimentele din decembrie 1989, numărul românilor ortodocși care au emigrat în Austria a crescut și, astfel, a fost necesară înființarea de noi parohii românești pe teritoriul austriac: Graz (1991), Linz (2003), Knittelfeld (2004).

Romanii ortodocși din landul Vorarlberg erau nevoiți să parcurgă distanțe mari până la Salzburg, Konstanz sau chiar München, pentru a participa la slujbele ortodoxe și pentru a beneficia de asistență religioasă pentru evenimente deosebite din viața lor: botez, cununie și alte momente duhovnicești importante.

Unii au apelat la preotul sârb din Vorarlberg, însă nu se puteau bucura cu adevărat de săvârșirea slujbelor, deoarece nu înțelegeau limbile slavonă sau sârbă, în care erau ținute slujbele. După înființarea parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” din estul Elveției, în anul 2004, mai mulți credincioși au intrat în contact cu părintele Alexandru Nan, parohul de aici, care, văzând nevoile spirituale ale românilor, săvârșea diferitele ierurgii și taine de care aveau nevoie.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Serafim Joantă, din decembrie 2006, au fost săvârșite cu regularitate slujbe pentru românii ortodocși din Vorarlberg, în Biserica evanghelică „Sfântul Pavel” din Feldkirch.

Pentru că numărul credincioșilor a fost tot timpul în creștere, începând cu 1 ianuarie 2008, a fost înființată parohia ortodoxă română „Nașterea Domnului”, în Vorarlberg.

În decembrie 2007 a fost elaborat Statutul parohiei și au fost aleși membrii Consiliului parohial, paroh fiind, de la ființare până în prezent, pr. drd. Alexandru Nan. Pe data de 11 ianuarie 2009, ÎnaltpreasfințitulI Mitropolit Serafim Joantă a săvârșit prima Liturghie împreună cu parohul bisericii și cu diaconul Dumitru Dură, secretar al Mitropoliei.

Conștienți fiind de rolul educației religioase în viața familiilor din cadrul comunității pe care o păstorește, dar mai ales a copiilor, părintelele Alexandru Nan a început încă din septembrie 2007 să organizeze o dată pe lună cateheze pentru copii, care cu timpul se vor intensifica. La această activitate catehetică au participat și participă și părinții copiilor, care în marea lor majoritate n-au beneficiat de un învățământ religios sau de educație catehetică în cadrul unei parohii ortodoxe. „Desfășurăm activitățile catehetice de aici conform posibilităților pe care le avem momentan, dar ne dorim foarte mult să intensificăm aceste întâlniri. Aceste ore catehetice sunt foarte importante pentru românii din diaspora, care s-au îndepărtat cu timpul de tradițiile și credința străbună și, de multe ori, orele de cateheză pentru copii se transormă și în lecții catehetice pentru părinți. Astfel, credem și nădăjduim că românii din diaspora își păstrează identitatea și, de aceea, și la marile praznice organizăm acțiuni pentru ca cei de aici să regăsească tradițiile și obiceiurile românești de acasă”, ne-a declarat părintele paroh Alexandru Nan.

În viitor se dorește organizarea unor ore de Istoria și Geografia României, dar și de Limba română. Programul orelor de cateheză este publicat regulat pe noul site al parohiei, împreună cu cel al slujbelor.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente