Activități pastorale la biserica voievodală din Crișcior, Hunedoara

La biserica voievodală din Crișcior a avut loc luni, 16 iunie, întrunirea Cercului Pastoral Brad, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica din Crișcior, Protopopiatul Brad, este unul dintre cele mai valoroase monumente românești, fiind printre cele mai vechi biserici din Transilvania, mărturie peste veacuri a păstrării identității de neam și credință a românilor de pe aceste meleaguri. Ctitorie a voievodului Bâlea Boar de la sfârșitul sec al XIV-lea, ea este construită din piatră, în stil navă, cu turn clopotniță și altar, după planul vechilor biserici de piatră hunedorene. Biserica păstrează și acum fresce de o excepțională valoare, pictura fiind realizată în jurul anului 1410, una din scenele cunoscute fiind cea în care ctitorul, voievodul Bâlea, închină biserica Maicii Domnului.

În această biserică voievodală, în care s-a slujit de peste 600 de ani, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, urmată de Sfânta Taină a Maslului, la care au slujit preoții din cadrul Cercului pastoral Brad. Acest lucru a fost prilejuit de încheierea sărindarului de 40 de zile, o rânduială care se păstrează în Crișcior, prin slujirea zilnică, timp de 40 de zile, a Sfintei Liturghii.

După săvârșirea Sfintei Taine a Maslului, protopopul Ioan Jorza a subliniat bucuria slujirii în această biserică voievodală, vorbind și despre modelul pe care sfinții îl oferă pentru o viețuire autentic creștină.

Timp de 40 de zile, credincioșii s-au aflat în biserică, la cele 40 de Sfinte Liturghii, au participat activ, prin împărtășirea frecventă, astfel că nu a fost nici o Sfântă Liturghie la care să nu se împărtășească cineva. S-a subliniat, apoi, importanța Spovedaniei și Împărtășaniei în viața creștinului, prin redescoperirea sensului euharistic al Liturghiei și participarea la viața cultică a Bisericii. Ziua deosebită din viața Parohiei Crișcior a continuat, apoi, cu slujirea Parastasului de obște pentru cei adormiți, urmat de o agapă cu cele firești începutului Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la care au luat parte preoții și credincioșii.

Comentarii Facebook


Știri recente