Activități pastoral-misionare în Parohia Bicaz 2 – Dodeni din Protopopiatul Piatra Neamț

În urmă cu patru ani de zile, în orașul Bicaz a fost înființată o nouă parohie care să-i deservească pe credincioșii din zona Dodeni. Lăcașul de închinăciune în care se slujesc sfintele slujbe se află pe locul unde au existat barăcile deținuților politici care munceau la Barajul Bicaz. În prezent, parohia are o bibliotecă și editează în fiecare săptămână o foaie parohială.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Parohia Bicaz 2 – Dodeni, Protopopiatul Piatra Neamț a fost înființată în luna noiembrie a anului 2009, ca o necesitate misionară. Primul obiectiv al părintelui paroh Mihail Popa și al enoriașilor încredințați spre păstorire de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost acela de a găsi un loc de rugăciune pentru săvârșirea sfintelor slujbe. Prin bunăvoința prof. Constantin Catrinoiu, pe atunci primar al orașului Bicaz, parohia Bicaz 2 a primit în folosință gratuită clădirea dezafectată a fostei centrale termice din cartierul Dodeni. „Imaginea locației era dezolantă. Fosta centrală era de fapt o groapă de gunoi acoperită. Gândul că va trebui să slujim aici de Crăciun ne-a înfricoșat la început. Totuși ne-am bucurat că acest imobil avea structura de rezistență bună, iar acoperișul era relativ bun. Și așa, cu ajutorul lui Dumnezeu și al Sfântului Serafim de Sarov, patronul bisericii, am început lucrările. Am avut șansa să trăiesc momente de bucurie cum nu trăisemn de când fusesem hirotonit. În trei săptămâni centrala s-a transformat într-un paraclis nou, dotat cu obiectele liturgice necesare săvârșirii sfintelor slujbe. Pe 17 decembrie 2009, enoriașii parohiei împreună cu creștinii din parohiile vecine care au susținut financiar și material ridicarea sfântului locaș, au participat cu bucurie și emoție la sfințirea paraclisului”, a mărturisit pr. paroh Mihail Popa.

Slujba Acatistului în fiecare zi

În perioada următoare s-a mai construit un spațiu nou pentru activitățile catehetice culturale și sociale ale parohiei, care mai cuprinde un birou parohial. Întrucât până în prezent nu a fost identificat un loc pentru ridicarea unei biserici, anul acesta acoperișul paraclisului va fi modificat, astfel încât să primească forma unui lăcaș de închinăciune ortodox. „Dumnezeu nu a rânduit întâmplător acest lăcaș de închinăciune printre blocurile îngrămădite. Pe vremea primului mare șantier hidroenergetic al țării de la Bicaz pe aceste locuri au fost barăcile deținuților politici, cei mai mulți dintre ei, găsindu-și aici sfârșitul în condiții tragice. Astfel, prin ridicarea bisericii se sfințește nu doar locul, ci se săvârșește și veșnica lor pomenire”, a amintit pr. paroh Mihail Popa. În paraclisul din Dodeni se săvârșește în fiecare zi slujba Acatistului. În fiecare sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare de peste an credincioșii participă la Sfânta Liturghie și la pomenirea pentru cei adormiți. „În perioada posturilor de peste an se oficiază săptămânal Taina Sfântului Maslu, iar programul de spovedanie este zilnic. În fiecare sâmbătă după amiaza, copiii sunt așteptați la cateheză, iar adulții participă în perioada postului mare la serile duhovnicești duminicale vizionând un film artistic. Când șantierul de la biserică și alte probleme ne permit, atunci evadăm din cetate în pelerinaje pe la mănăstiri, atât cu cei mai mici cât și cu cei mai mari”, a mai spus pr. paroh Mihail Popa.

Misiune pastorală prin publicația „Bucuria Credinței”

Parohia Bicaz 2 are o bibliotecă cu peste 500 de volume și o foaie parohială intitulată „Bucuria Credinței”, care apare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, având o contribuție semnificativă la apariția revistei „Valea Muntelui”. „Prin intermediul acestei foi parohiale credincioșii au posibilitatea să afle lucruri din viața parohiei noastre, despre pericolele la care sunt expuși creștinii într-o societate tot mai secularizată. Prin catehezele și articolele de credință publicate credem că se folosesc sufletește, dovadă că duminica enoriașii așteaptă să ia foaia cu aceiași bucurie când iau anafora. Importanța foii parohiale în misiunea pastorală și misionară este de netăgăduit, știindu-se că preotul oricât de mult și-ar dori, nu are cum să răspundă tuturor întrebărilor pe care și le pun credincioșii noștri. M-am bucurat nespus de mult când o creștină din parohie mi-a spus că nu a știut până nu a citit în cateheza despre Taina Botezului, despre botezul de necesitate pe care poate să-l săvârșească orice creștin ortodox la nevoie. Această mărturisire m-a impulsionat că foaia parohială trebuie să urmeze alte apariții, chiar dacă posibilitățile financiare sunt mereu insuficiente. Ne bucurăm că de anul acesta avem la foaia parohială colaboratori noi, elevii din parohie, care se remarcă prin talent literar. Publicându-le creațiile literare dorim să-i încurajăm să scrie în continuare, înmulțind astfel talantul pe care îl au”, a explicat parohul de la Bicaz 2. Toate realizările au arătat că în această parohie nu sunt doar oameni ce își duc traiul sub povara sărăciei, ci și mulți creștini cu dragoste de cele sfinte și frică de Dumnezeu. „Nădăjduim ca parohia nostră să devină o mare familie, în care să dăinuie tot ce e frumos și curat sufletului de creștin, iar cele rele să dispară. Mai e mult de lucru. Mai sunt multe de realizat. Nădăjduim în mila și ajutorul Bunului Dumnezeu, care în acești ani nu ne-a lăsat și am simțit prezența harului Său și ajutorul sfinților ocrotitori ai parohiei”, s-a exprimat pr. paroh Mihail Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente