Activități cu tinerii puse sub ocrotirea Sf. Siluan Athonitul la o parohie românească din Massachusetts

Parohia Sf. Mihail din Southbridge, Massachusetts, SUA, a organizat luna trecută activități pentru tineri, puse sub ocrotirea Sf. Cuv. Siluan Athonitul.

„Cu câțiva ani în urmă, o nouă familie se alătura comunității noastre (2016). Era prima familie cu mai mult de doi copii, respectiv cu patru, dintre care trei trecuți de adolescență la vremea aceea”, povestește Preoteasa Camelia Downie.

„Încă de atunci am început să ne gândim la faptul că tinerii noștri ortodocși au nevoie să socializeze, să fraternizeze cu alți tineri ortodocși și că singurul mod de-ai ajuta (noi fiind o biserică mică și cu o populație îmbătrânită) este de a organiza activități pentru tineri la care să invităm și alte parohii.”

Înțelegând și faptul că Ortodoxia din America este mult diferită de cea din România, Rusia sau Grecia, parohia a crea programul Young Adults Retreat („Tabără de Spiritualitate pentru Tineri”). Misiunea acestui program este să creeze o comunitate panortodoxă pentru tineri, unde aceștia pot descoperi duhul autentic ortodox.

„St. Siluoan Young Adults Retreat” (YAR), prima ediție a taberei de spiritualitate ortodoxă pentru tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, a avut loc în data de 17 septembrie, cu 28 de participanți.

Tabăra de o zi a combinat rugăciunea cu activitățile recreative. Tinerii au participat întâi la Sfânta Liturghie oficiată de Părintele John Downie în biserica parohială. Parohul le-a vorbit despre învățătura Sf. Siluan, punând accent pe iubirea vrăjmașilor, inclusiv a dușmanilor Bisericii.

Prima ediție a taberei de Spiritualitate pentru Tineri „Sf. Siluan Athonitul” a Parohiei Southbridge s-a desfășurat în 17 septembrie 2022, cu participarea Protos. Ieremia, Starețul Mănăstirii din Middletown, New York. Foto: Mitropolia.us

Programul a inclus apoi activități din sfera educației non-formale: exerciții de cunoaștere și energizare, ateliere practice, în care tinerii au învățat cum se prepară coliva și și-au însușit noțiuni de sculptură în lemn.

Punctul culminant al evenimentului a fost convorbirea duhovnicească despre spovedanie și rolul duhovnicului în Biserica Ortodoxă, care l-a avut ca invitat pe Protosinghelul Ieremia Berbec, starețul Mănăstirii „Sf. Dimitrie cel Nou” din Middletown, New York.

Tinerii au fost impresionați să afle că au în față un doctor în Matematică al Universității Berkley care a ales monahismul.

Pe lângă explicațiile oferite de Sfinții Părinți, starețul a povestit despre duhovnicul său, Părintele Arsenie Papacioc de la Mănăstirea „Sf. Maria” din Techirghiol, și a răspuns la întrebările tinerilor. A urmat slujba Vecerniei, oficiată de parohul din Southbridge și starețul din Middletown.

Prima ediție a taberei de Spiritualitate pentru Tineri „Sf. Siluan Athonitul” a Parohiei Southbridge s-a desfășurat în 17 septembrie 2022. Foto: Mitropolia.us

Ziua s-a încheiat cu un picnic în jurul focului de tabără, unde tinerii au jucat dansuri populare grecești și românești.

„Participanții au salutat și apreciat organizarea unui astfel de eveniment și, ca răspuns, au participat ulterior și la privegherea de noapte pentru sărbătoarea Sf. Siluan (23 – 24 septembrie)”, a declarat Preoteasa Camelia Downie pentru site-ul Mitropoliei celor două Americi.

„Obiectivul nostru imediat, de a-i ajuta pe tineri să construiască relații de prietenie sănătoase bazate pe interese comune și dor de Dumnezeu, a fost atins.”

Tinerii participanți la tabăra de spiritualitate au revenit la parohie pentru a participa la Privegherea de noapte oficiată pentru sărbătoarea Sf. Siluan Athonitul în noaptea dintre 23 și 24 septembrie 2022. Foto: Mitropolia.us

Tinerii participanți la tabăra de spiritualitate sunt de diferite etnii și tradiții ortodoxe, dar au creat deja o comunitate. Prima activitate inițiată de ei este o drumeție în Munții Monadnock din statul New Hampshire, SUA.

Doamna preoteasă a mai spus că tinerii sunt așteptați la parohie în noaptea de 1-2 decembrie, când are loc următoarea priveghere, în cinstea Sfântului Porfirie Kavsokalivitul.

Următoarea ediție a Taberei de Spiritualitate pentru Tineri „Sf. Siluan Athonitul” va avea loc la sfârșitul lunii mai 2023.


Biserica „Sf. Mihail” din Southbridge, Massachusetts a fost ctitorită de o comunitate de aromâni în 1924. Comunitatea este formată în prezent atât din ortodocși „nativi”, cât și convertiți. Slujbele sunt integral în engleză.

Părintele John Downie este convertit. S-a botezat la Mănăstirea Cutlumuș din Sf. Munte Athos, a studiat Teologia în România, devenind, în 2006, doctor al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, și a slujit timp de 15 ani la Biserica „Sf. Nicolae – Paraclis Universitar” din Capitală.

Preoteasa Camelia Downie este născută la Valea Călugărească, județul Prahova, și a absolvit secția de Relații Economice Internaționale a Academiei de Științe Economice a Universității din București.

Foto credit: Mitropolia.us

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…