Activități cu tinerii din Arhiepiscopia Timișoarei

În această perioadă, la nivelul centrelor educaționale din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei se desfășoară o serie de activități de învățare non-formală și informală, în cadrul atelierelor educaționale și de dezvoltare personală, sub îndrumarea specialiștilor, informează „Ziarul Lumina”.

Acestea au în prim plan familiarizarea copiilor cu metodele folosite în radio-orientare și aplicabilitatea lor în procesul de educație.

Cei mici sunt coordonați în cadrul atelierelor de un specialist în domeniu, Maria Bilan, campion balcanic în radio-orientare. „Radio-orientarea este o formă de întrecere sportivă în care se confruntă mai mulți concurenți sau echipe care trebuie să parcurgă, pe un teren necunoscut, cu ajutorul hărții, al busolei și al unui receptor directiv, un anumit traseu, în cel mai scurt timp posibil. Acest traseu este materializat prin stații de emisie (posturi). Sportivii trebuie să aleagă traseul cel mai convenabil între aceste stații de emisie. Pe teren, drumul cel mai scurt, în linie dreaptă, nu este neapărat cel mai rapid. Trebuie stabilit un echilibru între distanță, obstacole și propriul simț de orientare”, a precizat Maria Bilan. Activitățile propuse vin în sprijinul elevilor și profesorilor și contracarează fenomenul abandonului printr-o abordare care implică educația non-formală în totalitatea ei. O atenție specială a fost acordată evidențierii relației dintre activitățile de dezvoltare personală și atelierele educaționale.

Centrele educaționale ale Arhiepiscopiei Timisoarei funcționează în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale” derulat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei. În județul Timiș funcționează cinci astfel de centre educaționale în localitățile Timișoara, Lugoj, Deta, Făget și Sânnicolau Mare. În fiecare centru educațional sunt beneficiari câte 25 de copii din familii sărace sau aflați în risc de abandon școlar. Aceștia beneficiază zilnic de o masă caldă și o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor și meditațiilor pentru scăderea riscului de eșec școlar. De asemenea, copiii primesc și burse sociale, rechizite și materiale didactice.

Comentarii Facebook


Știri recente