Activități cu copiii și tinerii în Anul euharistic

Parohiile din țară care participă la Concursul național de proiecte „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, desfășoară în această perioadă, împreună cu copiii și tinerii din grupele de cateheză, activități prevăzute în tematica concursului, aducând o notă specifică de originalitate și implementare personală a proiectelor parohiale, după cum informează Ziarul Lumina.

Anul omagial euharistic este un prilej pentru numeroase parohii din țară să aprofundeze cu tinerii și copiii teme legate de Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie și de activitatea social-filantropică numită și „liturghie după Liturghie”. În acest sens, Patriarhia Română oferă prin Concursul național de proiecte „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine” un cadru pentru ca activitățile cu tinerii și copiii desfășurate la nivelul parohiilor să fie intensificate, evidențiate și dezvoltate. Postul Mare este perioada de implementare a proiectelor care constituie obiectul acestui concurs.

Părintele Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, ne-a spus că proiectele desfășurate de parohii, deși au o tematică unitară, sunt foarte diferite prin modul de aplicare.

„Fiecare preot a avut libertatea să aleagă modalitățile de implementare a acestui proiect, să dezvolte activități cu tinerii și să gândească în cele din urmă concursul în termeni foarte largi. Nu au fost limitați la anumite activități, ci au avut o paletă largă de desfășurare. Primim informări de la preoții care au început activitățile cu tinerii și copiii. Spre exemplu, la o parohie din Ardeal, copiii au învățat să facă prescuri, apoi au participat la Sfânta Liturghie la biserică. S-au spovedit, s-au împărtășit, iar prescurile le-au luat acasă după ce au fost binecuvântate și le-au împărțit cu familia sau cu prietenii lor. Copiii au învățat astfel în mod practic despre rolul prescurii în biserică și despre Sfânta Împărtășanie, Taina prin care pâinea și vinul devin Trupul și Sângele Domnului”, a spus părintele Constantin Naclad.

Unele parohii au ales să îi implice pe tineri în activități filantropice sau în activități care să le stimuleze creativitatea, dar și respectul față de tradiții și obiceiuri. „Participarea la viața liturgică unită cu gesturile de caritate a fost tema abordată în foarte multe proiecte. La o parohie din țară, copiii au mers prin sat și au cules rețete de post de la gospodine bătrâne. Au învățat să gătească, au pus aceste rețete în practică, iar acum doresc să publice o carte care să poarte numele „Rețete de post din bătrâni””, a spus părintele inspector.

Calendarul concursului arată că în luna martie proiectele trebuie implementate și depuse pentru a fi jurizate pentru etapa pe protopopiate. Parohiile care participă la acest concurs trebuie să știe că proiectul are următoarele componente: titlul proiectului; echipa de implementare; locul desfășurării; perioada de implementare; beneficiarii proiectului (grupul-țintă); bugetul proiectului; descrierea proiectului cu obiectivele, activitățile și rezultatele așteptate și, în final, impactul proiectului. Proiectul va conține un CD/DVD cu fotografii și, opțional, un scurt film (de maximum 10 minute), cu cele mai reprezentative momente din cadrul activităților desfășurate. Vor fi incluse mărturii ale beneficiarilor, ale copiilor implicați în activități, precum și alte referințe.

Comentarii Facebook


Știri recente