Activități catehetice pentru tinerii din Episcopia Slatinei și Romanaților

La sfârșitul perioadei de vacanță, elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – structura Celeiu au participat cu entuziasm la activitatea catehetică pregătită de către prof. Liliana Ispas, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Celei. Alături de elevi a fost și preotul Simon Stănescu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Asemenea activităților desfășurate până acum în cadrul școlilor de vară din Episcopia Severinului și Strehaiei, cea de săptămâna aceasta, de la Celei, județul Olt, a adunat numeroși tineri dornici de a învăța lucruri noi și folositoare. De data aceasta, subiectul ales a fost rânduiala bisericească, o prioritate fără egal pentru mai buna înțelegere a vieții. Așa se face că, prin aportul doamnei profesor Liliana Ispas, s-a reușit conturarea unui parteneriat între elevii de la Școala „Mihai Viteazul” și biserica parohială. Alături de acest proiect a stat pr. paroh Simon Stănescu.

Planul de lucru a fost adaptat la vârsta participanților. „Pentru elevii mari am gândit o lecție de recapitulare pentru noțiunile de liturgică și morală în spațiul eclesial, iar școlarii mici au văzut câteva obiecte sfinte despre care vor învăța la oră. În cadrul activității, copiilor li s-a explicat despre părțile componente ale sfântului lăcaș, particularitatea picturii și a bisericii din cartierul Celeiului paleocreștin, importanța participării la sfintele slujbe atât în vacanță, cât și în timpul anului școlar. Activitatea s-a încheiat cu intonarea câtorva cântări specifice Sfintei Liturghii. În urma lecțiilor trecute, unii elevii au învățat rânduiala de la strană și participă în fiecare duminică la slujbă, alții au învățat să bată toaca”, a declarat Liliana Ispas, inițiatoarea proiectului.

Tot în Protoieria Corabia, mai mulți tineri din Parohia Vădăstrița au participat cu interes la activitatea „Biserica, lăcaș de închinare”. Mai multe detalii despre acest proiect a oferit Mădălina Iacobescu, coordonatoarea activității. „Întâlnirea noastră a avut menirea să le trezească elevilor interesul și respectul față de cele sfinte și să îi familiarizeze cu obiectele de cult din biserică. Ca produse finale, ei au realizat colaje, desene și machete de biserici. Explicațiile am dorit să fie cât mai interactive, astfel încât atât tinerii, cât și profesorii și preoții invitați, având mai mult timp ca la o oră de curs obișnuită, să completeze rebusuri cu noțiuni de artă creștină și liturgică, să discute și să răspundă la întrebări”. La rândul său, preotul Dănuț Cumpănașu de la Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, gazda evenimentului, a adăugat: „Tipul acesta de lecții este-binevenit, căci îi face pe copii conștienți de importanța bisericii și a preotului în viața lor. În vacanță, elevii au mai mult timp pentru a fi prezenți în biserică. Pentru cei care participă frecvent la Sfânta Liturghie și se implică mai mult și cu seriozitate în parteneriatele Școală – Biserică, eliberăm la sfârșitul lunii octombrie adeverințe în vederea completării dosarului de candidatură la bursa oferită de Fundația «Mitropolitul Bartolomeu» de la Cluj-Napoca. În felul aceasta îi încurajăm să nu renunțe la școală, deși știm cu toții cât de greu încercate financiar și spiritual sunt familiile din satul tradițional românesc”. În acord cu preotul Cumpănașu s-a aflat și pr. Nicușor Iacobescu, invitat la activitate. „Ne dorim o intensificare a vieții duhovnicești a tinerilor. De aceea, misiunea noastră, a preoților, ajutați de cadrele didactice, se concentrează în ultima perioadă pe proiecte și evenimente cu și pentru elevii mici și mari”, a spus pr. Iacobescu.

Comentarii Facebook


Știri recente