Activitatea prin care obținem bunurile materiale nu trebuie să devină un scop suprem, spune PS Ieronim

„Activitatea prin care obținem bunurile materiale nu trebuie să devină un scop suprem, care să depășească forțele spirituale ale omului”, a afirmat duminică Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul la Catedrala Patriarhală.

Preasfinţia Sa a explicat că măsura echilibrului constă în a munci cu credință, a contribui la ajutorul și viața familiei și a societății, fără a face însă din lucru și din averea pentru care lucrăm un scop suprem.

„Se întâmplă foarte adesea ca unii oameni care au o grijă exagerată față de cele materiale să își deterioreze sufletul, devenind insensibili și invidioși”.

„Calea lui Dumnezeu este să lucrezi cu credinţă, fără să excluzi pronia dumnezeiască şi fără să gâdeşti că tot ceea ce realizezi ţi se datorează în exclusivitate. Suntem dependenţi de tot ceea ce ne înconjoară şi, mai presus de toate, suntem dependenţi de voia şi lucrarea lui Dumnezeu în lume”.

„De aceea, nu trebuie să ne îngrijorăm, pentru că îngrijorarea tulbură sufletul omenesc. Judecata dreaptă, acea vedere a ochiului minţii, este tulburată. Omul intră în panică, începe să facă socoteli nepotrivite şi se roade în interiorul său, se mâhneşte. Toate acestea sunt toxice pentru sufletul şi trupul omului”.

Afirmaţii PS Ieronim Sinaitul au fost făcute în cuvântul rostit la Liturghia oficiată în Duminica a 3-a după Rusalii.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente