Acțiuni social-filantropice în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședința de lucru din 6 iulie 2010 proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2011 ca „An omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii”.

Începutul acestui an a adus în prim plan în Arhiepiscopia Dunării de Jos sprijinul real pe care îl oferă Biserica păstoriților ei, atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere material.

În acest sens, credincioșii parohiei Pechea IV din județul Galați, coordonați de pc. pr. paroh Cătălin Vătafu, printr-o mibilizare generală, au venit în ajutorul unei familii sărace a acestei comunității, compusă din 8 membrii care locuiau într-o singură cameră, prin ridicarea unei case cu două încăperi mult mai spațioase și mai rezistente, după cum ne informează Pr. Vătafu Cătălin și Diac. Marian Pătrașcu.

Dacă prima încăpere strâmtă și neizolată le servea și de bucătărie și de dormitor celor 2 adulți și 6 copii, fără lemne, cu un singur ajutor social neînsemnat, Biserica le-a oferit în dar, la sfârșitul anului 2010 și începutul anului 2011 o casă în adevăratul sens al cuvântului, iluminată și dotată cu toate cele necesare derulării unui trai decent. Totodată, casa și terenul aferent au fost împrejmuite cu gard, pentru integrarea gospodăriei în comunitatea localității.

Credincioșii alături de păstorul lor spiritual s-au concentrat apoi în integrarea acestei familii în societate și Biserică. Părinții celor 6 copii au fost mai întâi cununați la biserica parohiei cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”. Nașul de cununie a fost consilierul parohial Angheluță Petcu, alături de soția lui. Aceștia au înțeles că a fi naș implică o activitate continua pentru familia respectivă, nu doar în ziua cununiei, ci pentru toată viața, grija pentru fini îndreptându-se atât pe plan spiritual, cât și material.

La rugămintea Dl. Aurel Grosu, tatăl familiei, aceștia au fost așezați sub protecția Maicii Domnului, iar biserica a oferit acestora icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, protectoarea lor.

A urmat apoi integrarea copiilor în mediul pedagogic-educativ. Cei mai mici ai familiei au fost duși la Grădinița Nr. 4 din localitatea Pechea, iar cei mai mari au fost inscriși la școală. De asemenea, toți au primit cu bucurie participarea la lecțiile de cateheză din cadrul programelor naționale „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”.

Toate aceste binefaceri au trezit în conștiința acestei familii o emoție deosebită și o dragoste nesfârșită pentru Dumnezeu și pentru Biserica Sa. Ei sunt nelipsiți de la Sfintele slujbe și de Sfânta Liturghie, săvârșite în duminici, sărbători, precum și alte zile ale săptămânii.

Ca semn al mulțumirii, în data de 18 ianuarie 2011, întreaga familie, însoțită de nași, precum și de alți credincioși ai parohiei au participat la o slujbă de mulțumire, oficiată în biserica parohiei cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, de către pc. pr. protoiereu Ionuț Glăvan, Protoieria Covurlui, alături de pc. pr. paroh Cătălin Vătafu. La finalul sfintei slujbe, cei prezenți au primit pachete cu alimente.

Programul a continuat cu o vizită la domiciliu, unde s-au putut vedea condițiile de viață foarte grele înainte de intervenția credincioșilor în ajutorul aproapelui și condițiile de viață într-o casă nouă, pentru această familie numeroasă. Și aici cei prezenți au primit calendare, cărți de rugăciune și iconițe, precum și rechizite pentru școală.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…