Acţiuni recreativ-educative ale copiilor de la Centrul social „Best Life” din Craiova

Elevii Școlii nr. 3 structura Balasan, înscriși la programul de vacanță din cadrul Centrului social pentru copii „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei, au participat luni, 24 ianuarie, la o serie de acțiuni recreativ – educative, cu rol în dezvoltarea valorilor culturale și a abilităților de viață independentă. Acțiunile au început cu jocuri de cunoaștere, coordonate de actorul și regizorul Marian Rățulescu. În cadrul activității intitulate „Dialog cu jocul”, actorul, cunoscut de cei mici sub numele de Piki, i-a implicat în jocuri care urmăresc dezvoltarea atenției, le-a oferit baloane cu forme de animăluțe și le-a răspuns dorințelor de a le picta pe față diverse imagini precum flori și personaje din desene animate, după cum a precizat Gabriela Firu.

Vizită la Secția de Etnografie

În continuare, copiii au vizitat Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, unde au vizionat Expoziția Ritmurile vieții: ceramica oltenească, cojocăritul de la Dăbuleni, nunta oltenească, obiecte religioase de factură oltenească, icoane pe sticlă, țesături oltenești de interior. Potrivit site-ului Secției de Etnografie, „expoziţia „Ritmurile vieţii“ de la etajul Casei Băniei vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional din Oltenia. Nunta este prezentată ca un eveniment de excepţie, ca un prag, ca o trecere spre un alt statut. Iar această trecere este şi ea marcată de o coerenţă ritualică şi simbolică impresionante. Cu acest prilej, vor putea fi admirate costume populare bărbăteşti şi femeieşti din Gorj, Dolj, Olt, Romanaţi, Vâlcea, Mehedinţi. Catrinţe, vâlnice, ii, ciupage, boscele, cârpe şi marame, tulpane, apoi cojoace, şube, casace, cămăşi bărbăteşti, iţari, costume schilăreşti, ipingele vor putea fi admirate pe manechinele ce „participă“ la nunta oltenească. Apar, cu acest prilej, diferenţieri între zonele etnografice ale Olteniei în funcţie de vârstă, condiţie socială”, se menționează pe site-ul instituíei de cultură craiovene. Din cadrul expoziției “Icoane de sticlă”, majoritatea pieselor aparţin secolului al XIX-lea, unele fiind chiar datate. Cea mai veche datare o constituie icoana ce îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe (1835), atribuită lui Ioan Kostea din Lancrăm. La fel de veche este şi reprezentarea „Naşterea lui Iisus“, pictată în maniera inconfundabilă a lui Ioan Hândoreanu din Marginimea Sibiului.

Au fost inițiați în tainele jurnalismului

Finalul activităților a fost marcat de vizita la redacția Cotidianului regional Gazeta de Sud, la studioul Radio Sud, Alege TV si la Tipografia de Sud, parte din Trustul de presă Media Sud. Copiii aflați în grija Arhiepiscopiei Craiovei și specialiștii care i-au însoțit au fost întâmpinați de domnul director Adrian Voinea și doamna Ina Voinea, redactor – șef Gazeta de Sud, care s-au bucurat de prezența acestora și care i-au invitat să cunoască studiourile trustului de presă. Copiii au fost primiți cu mare drag și de jurnaliștii trustului Media Sud, care i-au inițiat în tainele acestei meserii. Cei mici au aflat astfel care sunt principiile de redactare ale unei știri, de realizare a fotografiei de presă, au cunoscut-o pe Ionela Gherghe, prezentatoarea celui mai important buletin informativ al zilei, au văzut cum arată un studio de radio, au ajuns în studioul de televiziune AlegeTV, au făcut fotografii alături de jurnaliști și au pășit în Tipografia de Sud, una din cele mai mari tipografii din regiunea de Sud – Vest a României. „Suntem fericiți că am ajuns aici, nu credeam că o să pun vreodată mâna pe un microfon adevărat”, a mărturisit unul dintre copiii Centrului. „Aceasta rămâne o amintire de neuitat”, a spus un elev al școlii din Balasan.

Elevii Școlii nr 3 structura Balasan beneficiază în perioada vacanței de vară de serviciile sociale și educaționale oferite de Centrul social pentru copii ”Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei. Activitățile în care au fost implicați cei 25 de copii au fost realizate în cadrul unei convenții de parteneriat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Băilești.

Comentarii Facebook


Știri recente