Acţiune de „Prevenire şi Depistare a Cancerului de Col Uterin” pentru 40 de persoane din comuna Berceni

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu o echipă de medici şi asistente medicale de la Institutul Oncologic Bucureşti au desfăşurat sâmbătă în comuna ilfoveană Berceni prima ediţie din acest an a Campaniei de „Prevenire şi Depistare a Cancerului de Col Uterin”.

În timpul acestei acţiuni s-a efectuat testul Babeş-Papanicolau unui grup de 40 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.

Dr. Virgiliu Prunoiu, medic primar chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti, a spus că persoanele participante la această ediţie a campaniei au beneficiat, în primul rând, de informare.

„Noi, medicii, le-am explicat ce înseamnă acest screening, noţiunea de prevenţie, mai ales că urmează următoarele campanii ale Ministerului Sănătăţii pentru cancerul de sân, pentru cancerul colo-rectal şi când vor auzi de screening, vor şti că înseamnă un lucru bun pentru sănătatea lor, a preveni apariţia unor boli grave, a cancerului în special”.

Coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuţ Prună, a prezentat sintetic avantajele derulării acestui program.

„Dacă anul trecut au fost aproximativ 340 de femei care au beneficiat de acest consult gratuit, anul acesta încercăm să ne adresăm la cât mai multe femei. Această campanie a fost foarte bine mediatizată, utilitatea ei a fost evidentă, întrucât din cele 340 de femei consultate, aproape jumătate au avut probleme, iar 37 dintre ele având nevoie de un consult mai amănunţit”.

„Protocolul, semnat în luna ianuarie a anului trecut, a fost prelungit cu încă un an, dat fiind faptul că a fost o colaborare foarte bună între voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi medicii de la Institutul Oncologic Bucureşti”.

Până în prezent, Campania de „Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin”, în cele 13 ediţii, a avut aproximativ 400 de beneficiare.

Următoarea activitate aferentă campaniei va avea loc în data de 16 februarie în comuna Glina din judeţul Ilfov.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente