Acțiune caritativă a tinerilor din Micherechi și concert tradițional de colinde la Apateu – Ungaria

La fel ca și în anul trecut, s-a desfășurat sâmbătă, 18 decembrie 2010, o nouă acțiune caritativă pregătită în special de tineri ortodocși români din parohia Micherechi (Méhkerék), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care s-a îndreptat acum, în pragul Sărbătorii Nașterii Domnului, către familii mai sărace de la parohii aflate în jurisdicția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului (Covăsânț, Pâncota, Bocsig) și a Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei (Gurbediu și Tinca), informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Însoțiți de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, un grup de 15 persoane, majoritatea tineri sau de vârstă medie, au pornit dis-de-dimineață din Micherechi, cu un autocamion de 7,5 tone și cu alte autovehicule, către parohia Covăsânț, prima dintre destinațiile acestei acțiuni. Împreună cu Părintele paroh Mihai Blaj și cu alte persoane din Covăsânț, tinerii din Micherechi au început să distribuie personal lucrurile adunate în perioada Postului Crăciunului la Centrul pastoral-misionar al parohiei din Micherechi (îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente neperisabile, dulciuri și jucării pentru copii).

Tot cu acest prilej, oaspeții din Ungaria au putut vizita biserica ortodoxă română din Covăsânț, muzeul parohial și centrul de tineret de la casa parohială, unde au fost întâmpinați cu colinde de corul tinerilor ortodocși din parohie, unul dintre cele trei coruri care își desfășoară activitatea sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe și a Părintelui paroh Mihai Blaj. Întâlnirea dintre tinerii români din Ungaria și cei din Covăsânț, dimpreună cu preotul paroh care desfășoară o bogată activitate pastorală și misionară, a fost un prilej de mare bucurie și a deschis perspectiva unor relații viitoare între cele două parohii.

Acțiunea tinerilor din Micherechi a continuat la fel de însuflețită și la celelalte parohii menționate anterior (Pâncota, Bocsig, Gurbediu și Tinca), unde au adus bucurie și mângâiere în sufletele celor pe care i-au vizitat.

Tot în aceeași zi, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a participat la cea de a XVIII-a ediție a tradiționalului Concert de colinde de la parohia Apateu (Körösszegapáti), aparținătoare Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, organizată de Părintele paroh Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei.

În biserica din Apateu, după săvârșirea Vecerniei, trei coruri au cântat colinde în fața credincioșilor, atât în românește, cât și în limba maghiară, consemnând bunele relații de conviețuire existente între locuitorii acestei parohii din Bihorul Unguresc: Corul de la biserica ortodoxă română din Săcal, pregătit de cântărețul Ioan Gui, Corul bisericii reformate din Apateu, condus cu pricepere de pastorul reformat Csiszmadia Tibor și Corul „Armonia” din Apateu, aflat de aproximativ 12 ani sub bagheta Domnului profesor Gheorghe David din Oradea. La concert a fost prezent și Domnul Tarsoly Attila, Primarul Apateului. După concert corurile și ceilalți credincioși au participat la o agapă frățească.

Manifestarea de la biserica din Apateu a adus și de această dată bucuria Crăciunului în sufletele tuturor credincioșilor prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente