„Acest festival reprezintă credința străbună”

Căminul cultural din localitatea Fundu Moldovei, județul Suceava, a găzduit duminică, 30 martie 2014, Festivalul-concurs național de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire”, ediția a XXIV-a, informează „Ziarul Lumina”.

La ediția din acest an s-au înscris formații corale neprofesioniste, coruri ale așezămintelor culturale, coruri ale parohiilor, precum și coruri de copii.

Localitatea Fundu Moldovei din județul Suceava a fost pentru o zi capitala muzicii corale din Moldova. Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul-concurs național de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire” s-a bucurat de prezența a numeroase coruri din mai multe zone ale țării. Deschiderea oficială a competiției a avut loc în jurul prânzului prin rostirea alocuțiunilor de către organizatorii și partenerii festivalului. Delegatul Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, care a oferit câte un mic dar tuturor tinerilor din partea Centrului eparhial Suceava. Ediția din acest an s-a adresat numai formațiilor corale neprofesioniste (de amatori) – minimum 18 persoane (licee cu profil muzical și teologic, licee cu alt profil), corurilor așezămintelor culturale (cu vârsta peste 18 ani), corurilor parohiale, precum și corurilor de copii – minimum 15 persoane (cu vârsta între 10-14 ani). „Cu două ediții în urmă, am tipărit un volum special intitulat „Lăudăm pe Domnul”, care vine în sprijinul formațiilor de la acest festival. Primăria s-a îngrijit și a răspândit acest volum în toate județele, ceea ce este un lucru extraordinar. Cu câteva ediții în urmă, am spus că la Fundu Moldovei se poate naște o catedră de muzică religioasă. An de an, participă formații foarte bune din țară, nu din obligație, ci din plăcere, iar în acest an am avut și o participare din Chișinău”, a spus prof. univ. dr. Viorel Munteanu, președintele juriului.

Festival cu tradiție bogată

Părintele Modest Babici, parohul de la Fundu Moldovei, ne-a explicat că Festivalul „Buna Vestire” este unul din cele mai vechi festivaluri de muzică religioasă din țara noastră, persoanele implicate în acest eveniment fiind creștini ortodocși. „Chiar titlul festivalului reprezintă vestea cea mare pe care Arhanghelul Gavriil o aduce Fecioarei Maria, cu privire la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel care aduce atâta și atâta mântuire întregii lumi. Faptul că acest festival se numește „Buna Vestire”, implică și Biserica Ortodoxă. Oamenii care sunt implicați în acest festival sunt creștini ortodocși din neam în neam și, după cum se știe și fără să exagerăm, nicăieri în țara nu este un festival cu o tradiție atât de bogată și cu un număr atât de mare de ediții. Acest festival reprezintă credința străbună și glasul către Creatorul cerului și al pământului. Din an în an, această manifestare devine tot mai importantă, bucurându-se de multe formații corale bisericești religioase care își aduc contribuția prin propovăduirea credinței noastre străbune ortodoxe. Suntem bucuroși că toți cei care vin o fac cu atâta dragoste și elan spiritual pentru a rosti, prin cântec, rugăciuni închinate lui Dumnezeu”, a spus pr. Modest Babici.

Preocupare pentru muzica religioasă corală

Părintele conf. dr. Florin Bucescu, care face parte de mai mulți ani din juriul Festivalului „Buna Vestire”, a explicat că acest eveniment are rolul de a întări preocuparea pentru reluarea și dezvoltarea în satele românești, la bisericile românești și la căminele culturale, a muzicii corale. „Impresia mea în legătură cu acest festival este una foarte bună. Nu spun asta din complezență, ci o spun pentru că particip de ani de zile la acest festival, urmând maestrului Spătărelu care a fost unul dintre principalii muzicieni care au contribuit la înființarea acestui festival. Vă pot spune că este deosebit de meritorie existența unui asemenea festival în vremurile acestea în care muzica aceasta pentru cor este destul de lăsată în urmă și părăsită. Acest festival are rolul de a întări preocuparea pentru reluarea și dezvoltarea în satele românești, la bisericile românești și la căminele culturale, a acestui gen de muzică corală de factură bisericească și națională. Așadar, acest festival de aici, de la Fundu Moldovei, își face misiunea în mod deosebit. Este necesar ca acest festival să devină un adevărat prilej de creștere a nivelului acestei muzici și de a o dezvolta. Totodată, în cadrul acestui festival, pe lângă piesele bisericești, sunt primite și binevenite și piesele corale românești și patriotice care dau o culoare deosebită”, a spus pr. conf. dr. Florin Bucescu. Elisabeta Norocea, coordonatoarea Corului de copii „Îngerii” al Centrului de zi „Dănuț”, Broșteni, județul Vrancea, ne-a mărturisit că, „deși drumul a fost anevoios”, grupul pe care îl coordonează a primit Premiul I la secțiunea coruri de copii. Participanții la festival au putut admira pe holurile Casei de Cultură din Fundu Moldovei o expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă. „Am venit la acest festival cu ouă lucrate în culori tradiționale, cu motive bătrânești, tradiționale, ouă cu ceară în relief, ouă de struț, ouă de lemn încondeiate și ouă de lemn cu mărgele”, a declarat Filofteia Drajnea din satul Paltinul, comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava. Marele premiu al festivalului a fost obținut de Corala preoțească „Sfântul Leontie” a Casei de Cultură din Rădăuți, dirijată de prof. Ovidiu Foca.

Comentarii Facebook


Știri recente