Acatistul Sf. Atanasie și Chiril, recent publicat, a fost oferit credincioșilor la hramul Bisericii Bucur Ciobanul

Biserica Bucur Ciobanul, una dintre cele mai vechi din București, și-a serbat luni hramul. Participanții au primit în dar acatistul recent editat al sfinților ocrotitori ai acestui locaș de închinare: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei.

Cei doi nu au fost contemporani unul cu celălalt, dar se numără printre marii părinți apărători ai Bisericii. Au participat la Sinoadele I și III ecumenice, combătând ereziile lui Arie și Nestorie.  Acatistul lor a fost aprobat anul trecut de Sfântul Sinod și tipărit anul acesta la Editurile Patriarhiei.

Biserica Bucur Ciobanul păstrează fragmente din moaștele celor doi sfinți. Anul acesta, sfântul locaș a sărbătorit trei ani de la retârnosirea sa din 2018 și 83 de ani de la momentul retârnosirii din 1938.

Sfânta Liturghie de hram a fost prezidată de Părintele Ion Armași, Protopopul Sectorului 4 al Capitalei.

„Pentru bisericuța noastră și, cu siguranță, pentru toate celelalte biserici ortodoxe, hramul bisericii este asemenea unei zile onomastice”, a declarat Părintele Paroh Ionuț Bărbulescu.

„Noi, creștinii, atunci când îl sărbătorim pe sfântul al cărui nume îl purtăm, ne bucurăm, ne pregătim pentru lucrul acesta. Îi invităm și apoi îi primim cu multă bucurie pe cel care ne iubesc, care doresc să ne fie alături la momentul acesta atât de frumos din viața noastră”, a adăugat el.

Biserica Bucur Ciobanul a fost construită de monahii Mănăstirii Radu Vodă pe locul unde au fost în trecut alte două biserici: cea mai veche, din lemn, construită de ciobanul Bucur, și cea de a doua, datând din 1416, în timpul domnitorului Mircea cel Bătrân.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente