Acatiste și Paraclise ale Maicii Domnului

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Acatiste și Paraclise ale Maicii Domnului, care cuprinde cele mai cunoscute și mai întrebuințate astfel de slujbe închinate Maicii Domnului și beneficiază de condiții grafice deosebite, într-un format mic, elegant și accesibil, după cum ne-a precizat Dragoș Vlădescu, Secretar general al Editurilor Patriarhiei Române.

Textul, preluat din Ceaslov și Psaltire, este însoțit de indicații tipiconale privitoare la săvârșirea acestor rânduieli de rugăciune, atât în casele lor de către credincioși, cât și în biserici, cu participarea preotului. Din cuprinsul lucrării fac parte următoarele texte:

1. Acatistul Bunei-Vestiri, cel mai vechi și mai folosit imn acatist;

2. Acatistul Adormirii Maicii Domnului;

3. Acatistul Sfântului Acoperământ;

4. Acatistul Maicii Domnului – Bucuria tuturor celor necăjiți;

5. Primul Paraclis al Maicii Domnului, numit și Paraclisul cel mic, alcătuit de Cuviosul Teostirict;

6. Al doilea Paraclis al Maicii Domnului, din Ceaslov, care este așezat în cultul Bisericii Ortodoxe Române de către Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești;

7. Paraclisul cel mare, tipărit la sfârșitul Psaltirii, alcătuit de împăratul bizantin Teodor Lascaris.

Apărută în perioada praznicului Adormirii Maicii Domnului, lucrarea se constituie, astfel, într-o ofrandă adusă Preacuratei Fecioare Maria și pune la îndemâna credincioșilor ortodocși o culegere a celor mai înălțătoare rugăciuni ale Ortodoxiei, închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente