„Acasă unde locuiește viața – Sfânta Liturghie”

Asociația Tinerilor Ortodocși din România, filiala Constanța împreună cu Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian” au organizat marți, 22 iulie, conferința „Acasă unde locuiește viața – Sfânta Liturghie”, susținută de părintele Răzvan Ionescu, parohul bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris, informează Ziarul Lumina. La evenimentul găzduit de Casa de cultură din Constanța au participat atât locuitori ai municipiului de la malul mării, cât și turiști veniți în număr mare pe litoral.

În cuvântul său, preotul Răzvan Ionescu, coordonator al Direcției „Teologie și știință” din cadrul Centrului Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” din Paris, a arătat că modul în care liturghisești dă o mărturie în Hristos despre cine suntem. Pentru că felul în care suntem prezenți la Sfânta Liturghie spune foarte mult despre cum suntem noi în fața lui Dumnezeu.

Pornind în discursul său de la definirea scopului vieții creștine, identificat cu dobândirea prezenței harului Duhului Sfânt în sufletul credinciosului, părintele Răzvan Ionescu a subliniat că atunci când Biserica ne îndeamnă prin cuvintele Scripturii: „Duhul să nu-L stingeți”, aceasta înseamnă că Sfântul Duh întreține o ardere lăuntrică. „Apostolii și urmașii lor au ieșit la propovăduire înflăcărați de harul Duhului, care aduce o cunoaștere a lucrurilor ce nu sunt din lumea aceasta. A-L mărturisi pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu nu se poate face fără ca Duhul Sfânt să ne întărească și să ne descopere acest lucru.

Nu trebuie să facem confuzie între mijloacele care ne ajută, pe de o parte, să-L dobândim pe Dumnezeu, rugăciunea, postul și toate celelalte, faptele bune, și pe de altă parte, scopul vieții noastre, sălășluirea Duhului Sfânt în noi, îndumnezeirea omului în definitiv”.

În continuare, conferențiarul a vorbit despre mijloacele pe care Biserica ni le pune la îndemână pentru atingerea acestui scop. „În Ortodoxie noi numărăm șapte Taine, însăși Biserica fiind un mystirion care se reflectă prin Tainele trăite în multiple chipuri. Tot ceea ce este spațiul Bisericii nu poate fi rupt de prezența necreatului în creat care constituie o taină. Participarea la Sfânta Liturghie, asemenea primilor creștini care stăruiau în rugăciune și în frângerea pâinii, reprezintă calea cea mai scurtă către Hristos. Liturghia este acel esențial care ne oferă împărtășirea cu Domnul. Ce înseamnă Liturghia în fond? Înseamnă că omul ia din natură niște daruri, prelucrează ceva din această lume, pentru a putea oferi lui Dumnezeu pâine și vin, apoi cere binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor, iar El le transformă. Omul le gustă, le mănâncă și devine parte din Trupul lui Hristos care este Biserica. Ce se întâmplă de fapt la Liturghie? Noi întoarcem către Dumnezeu niște daruri. E o mișcare circulară. Dumnezeu a pus în lumea asta totul, ea nu ne aparține, deși ne împărtășim de ea, și prin binecuvântarea Lui toate devin ale noastre, ne hrănim din acestea și ne întoarcem noi înșine către El, dar în altă formă”.

Euharistia, spre deosebire de orice altă hrană, este ceva special. Dacă în cazul unei mâncări obișnuite omul care o consumă o asimilează pe ea, prin Sfânta Împărtășanie, Hristos îl asimilează pe om. „Euharistia ne face pe noi Trupul lui Hristos, adică Biserică. De aceea trebuie înțeles că Sfânta Liturghie nu este o rugăciune oarecare, pusă de oameni în zori pentru că atunci s-a produs Învierea, ci este Taina prin excelență în urma căreia devenim Biserică și ne naștem ca fii ai Ei”, a adăugat în discursul său părintele Ionescu.

Devenim Biserică în măsura în care participăm la Liturghie, în măsura în care ne împărtășim cu Hristos euharistic.

Comentarii Facebook


Știri recente