Academicianul Nicolae Edroiu, înmormântat la Cluj-Napoca. IPS Andrei: „A fost un om de mare calitate spirituală și civică a urbei noastre”

Academicianul Nicolae Edroiu a fost înmormântat sâmbătă la Cluj-Napoca de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În dimineaţa de 13 ianuarie, renumitul istoric a fost depus în Sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, unde numeroase personalități din mediul academic au rostit discursuri.

Printre cei care au luat cuvântul, s-au aflat rectorul Universității Babeș Bolyai, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, acad. Emil Burzo și prorectorul prof. univ. dr. Ioan Bolovan. Un mesaj de condoleanțe a fost rostit și de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș de la Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca, informează radiorenasterea.ro.

La acest moment trist, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj prin care a evidenţiat profilul biografic al academicianului trecut la Domnul. Mesajul a fost citit de Mitropolitul Clujului.

‘Ca fiu duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe Române a răspuns prompt și cu multă bucurie chemării noastre de a se alătura specialiștilor în Istorie bisericească în vederea coordonării trilogiei Monahismul Ortodox Românesc. Istorie, contribuții și repertorizare, proiect comun de cercetare realizat de către Patriarhia Română în colaborare cu Academia Română, publicat sub egida Editurii Basilica a Patriarhiei Române, din care au apărut primele două volume, cel de-al treilea fiind în curs de editare’, a precizat Părintele Patriarh.

În continuare, IPS Andrei a rostit un cuvânt în care a subliniat că plecarea la cele veşnice a istoricului Nicolae Edroiu reprezintă o mare pierdere pentru oraşul şi Mitropolia Clujului.

‘Noi toți ne-am bucurat de prezența domnului academician Nicolae Edroiu care a făcut parte și din Adunarea eparhială și din Consiliul eparhial. Îi simțim cu mare durere plecarea dintre noi. Însă, în virtutea credinței noastre, noi credem că rămâne cu noi. A fost un om de mare calitate spirituală și civică a urbei noastre, dar a fost și unul dintre sfătuitorii foarte buni, în situațiile delicate în care aveam nevoie de sfaturile domniei sale. E greu să rezumi într-o frază sau două ce a însemnat academicianul Nicolae Edroiu pentru viața științifică a acestui oraş, dar și pentru viața Mitropoliei noastre’.

La slujba înmormântării au participat numeroase oficialități locale și centrale, alături de academicieni, profesori ai instituțiilor de învățământ clujene, preoți și cunoscuți, care au venit să aducă un ultim omagiu profesorului și academicianului Nicolae Edroiu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Psalmodia Transylvanica a Facultății de Teologie Ortodoxă din oraș, dirijată de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției.

La final, convoiul cu trupul neînsuflețit s-a deplasat la Cimitirul central din oraș, unde academicianul Nicolae Edroiu a fost înhumat cu onoruri militare.

Foto Credit: Arhiepiscopia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…