Academicianul Ioan Lupaș evocat la Protopopiatul Săliște. Părintele Mircea Păcurariu prezent la eveniment

Protopopiatului Săliște, județul Sibiu, a găzduit marți, 18 iulie 2017, ședința lunară cu preoții în cadrul căreia a fost evocată personalitatea academicianului Ioan Lupaș, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 50 de ani. La eveniment a fost prezent părintele acad. Mircea Păcurariu.

Alături de părintele Mircea Păcurariu s-a aflat consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Emanuel Tăvală, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

La începutul ședinței, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, le-a mulțumit oaspeților pentru prezența la întâlnirea preoților din această parte a Arhiepiscopiei Sibiului, iar mai apoi a transmis ultimele hotărâri de ordin administrativ din cadrul eparhiei.

În prelegerea sa, părintele Mircea Păcurariu a evidențiat personalitatea academicianului, profesorului și omului politic Ioan Lupaș, născut la Săliște și care a fost o perioadă și protopop de Săliște.

Pentru activitatea sa național-politică, pentru activitatea culturală care a ne­mulțumit într-un fel pe istoricii din afara hotarelor, dinspre Apus, Ioan Lupaș, ca și alți patrioți români, a plătit cu ani grei de detenție toată această activitate. Memoria lui Ioan Lupaș nu a fost uitată, el a fost oarecum reabilitat chiar din anii regimului comunist, a spus pr. Mircea Păcurariu.

Evocarea lui Ioan Lupaș a continuat cu prelegerea părintelui consilier Emanuel Tăvală care a evidențiat activitatea marelui academician în funcția de protopop de Săliște.

În cei zece ani de zile cât a lucrat aici în folosul comu­nităților încredințate, Ioan Lupaș a militat foarte mult pentru luminare prin cultură pentru a pune în aplicare ceea ce, la începutul secolului, se scrisese pe frontispiciul școlii din Gura Râului: «Prin cultură la putere». El a marcat aici, la Săliște, o adevărată revoluție pe plan cultural, pe plan pastoral, pe plan școlar, pentru că și școlile erau în subordinea sa, a subliniat pr. Emanuel Tăvală.

Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire al protopopului Petru-Toader Damian care a adus noi mărturii documentare legate de activitatea misionară și culturală a lui Ioan Lupaș.

Comentarii Facebook


Știri recente